Prekršajni postupak protiv Pinka

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) naložio je danas televizijama "Pink" i "Hepi" da hitno iz sadržaja rijaliti šou programa otklone sve ono što krši Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašanju emitera i odlučio da pokrene prekršajni postupak protiv Pinka.

Savet Republičke radiodifuzne agencije (RRA) naložio je danas televizijama "Pink" i "Hepi" da hitno iz sadržaja rijaliti šou programa otklone sve ono što krši Zakon o radiodifuziji i Kodeks o ponašanju emitera i odlučio da pokrene prekršajni postupak protiv Pinka.

"Savet RRA zabranjuje emiterima svako dalje emitovanje programa koji svojim sadržajem teško ugrožavaju fizički mentalni i moralni razvoj maloletnika i narušavaju dostojanstvo ličnosti", piše u saopštenju posle vanredne sednice Saveta RRA koje je potpisao predsednik tog tela episkop jegarski Porfirije (Perić).

Savet RRA je predstavnike emitera upozorio da ne smeju emitovati programe koji opravdavaju ili podstiču nasilje i da ukinu mogućnost konzumiranja alkoholnih pića i cigareta učesnicima rijaliti šou programa, jer je to u suprotnosti sa Kodeksom o ponašanju emitera. Emiteri su, kako se navodi, upozoreni da u bilo kojoj formi repriznog emitovanja rijaliti programa zvučnim signalom sakriju celu rečenicu u kojoj je izgovorena psovka ili uvreda, a ne samo jednu ili dve reči ili čak deo reči, kao do sada.

Takođe, emiterima je naloženo da i pored oznake 18 telopom napišu upozorenje da program koji sledi može ugroziti decu i omladinu i da isto obaveštenje emituje u kajronima na svakih pet minuta.

Prekršajni postupak protiv Televizije Pink pokrenut je zbog "incidenata" u rijaliti programu "Dvor" koji se emituje na toj televiziji. "Savet sa žaljenjem konstatuje da prekršajna prijava koju je u skladu sa zakonom podneo protiv televizije Pink za prekršaj učinjen tokom jednog od ranijih rijaliti programa još nije dobila sudski epilog mada je ta prijava podneta krajem 2009. godine", piše u saopštenju Saveta RRA.

Savet RRA-a je odluke doneo na vanrednoj sednici kojoj su prisustvovali predstavnici dve televizije sa nacionalnim pokrivanjem, Pink i Hepi, sazvanoj zbog "eskalacije verbalnog i fizičkog nasilja i "želje Saveta RRA da, svestan svoje društvene odgovornosti, učini sve kako bi gledaoci u Srbiji bili zaštićeni od maltretiranja takvim sadržajima".

Savet RRA je najavio u saopštenju da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da Skupštini Srbije po hitnom postupku uputi Predlog izmena i dopuna Zakona o radiodifuziji kojima bi, poput prakse u nekim zemljama u okruženju,

Savet RRA dobio moguhnost da izriče direktne finansijske sankcije za prekršaje zakona za čije sprovođenje ima ovlašćenja, kao i ovlašćenje da naloži privremenu ili trajnu zabranu emitovanja pojedine emisije. Na televiziji Pink se emituje rijaliti emisija "Dvor", a na televiziji Hepi "Parovi".

  • lela,Sabac

    18.02.2011 23:18
    Postpak protiv Pinka
    Sramota i nista drugo.
    Dali mi moramo te sve ludake da gledamo.
    pa to je neverovatno.pa koga interesuju ti
    propali tipovi?Meni se oni svi gade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.