Menu 021

Veća socijalna pomoć od maja

Korisnici socijalne pomoći u Srbiji od maja mogu da očekuju veće iznose ovih primanja, najavila je pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović.
Info 09.04.2011. | 09:32 > 10:29
Korisnici socijalne pomoći u Srbiji od maja mogu da očekuju veće iznose ovih primanja, najavila je pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović.

Primena novog Zakona o socijalnoj zaštiti počinje od 12. aprila, a predviđeni su veći iznosi za korisnike materijalnog obezbeđenja porodice, kao i veći broj korisnika. Kako je u izjavi agenciji Beta precizirala pomoćnica ministra za rad i socijalanu politiku zakon sada prepoznaje i šestočlane porodice, a ranije je rangirao petočlana domaćinstva.

Iznose socijalne pomoći sada se rangiraju prema broju članova domaćinstva koji nisu radno sposobni. Dvočlana porodica do sada je primala 8.930 dinara, a od maja će iznos socijalne pomoći biti od 9.450 do 11.300 dinara. Petočlane porodice primale su 12.094 dinara, a sada će dobijati od 18.900 do 22.680 dinara. Šestočlane porodice do sada nisu bile posebno vrednovane, a ubuduće će dobijati od 22.050 do 26.000 dinara. "Spremni zmo za primenu zakona i već od aprilskih primanja koja se isplaćuju u maju iznosi za materijalno obezbeđenje porodice biće uvećani", kazala je Paunović.

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku u februaru je bilo 73.424 porodice korisnika socijalne pomoći, a ukupno 185.331 pojedinačnih korisnika. Predviđa se da će primenom novog zakona taj broj porasti za 50 do 60 odsto. Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku navela je da će sledeći korak u primeni Zakona o socijalnoj zaštiti biti donošenje podzakonskih akata koji se tiču licenciranja zaposlenih i ustanova u socijalnoj zaštiti, kao i formiranja Komore socijalne zaštite. Zakon o socijalnoj zaštiti skupština Srbije usvojila je 31. marta, a njegova primena počinje 12. aprila.

Zbog povećanih iznosa i većeg broja korisnika izdvajanja iz budžeta biće većaa za oko 70 odsto. Za sprovođenje zakona u državnom budžetu je izdvojeno 2,7 milijardi dinara. Zakon predviđa razvoj usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, za šta će opštine i gradovi dobijati posebna sredstva iz budžeta za otvaranje dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, domova za stare i razvoj usluga pomoći u kući.

Predviđeno je i da ustanove socijalne zaštite mogu otvoriti i privatna lica, ali uz prethodno licenciranje i redovnu kontrolu kvaliteta usluga. Zakon predviđa i dalji razvoj i podsticaj hraniteljstva, kako bi što veći broj dece bez roditeljskog staranja napustio institucije.
  • NIDZANENA
    18.09.2011 06:36
    JA IMAM PET CLANOVA U KUCI OD TOGA SU 3 MALOLETNA DECA KORISNIK SAM MATERIJALNOG OBEZBEDJENJA PORODICE I PRIMAM 6270 DINARA A OVDE PISE DA SE PRIMA 12000 . PA ME ZANIMA KAKO

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest