Veća socijalna pomoć od maja

Korisnici socijalne pomoći u Srbiji od maja mogu da očekuju veće iznose ovih primanja, najavila je pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović.
Korisnici socijalne pomoći u Srbiji od maja mogu da očekuju veće iznose ovih primanja, najavila je pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Suzana Paunović.

Primena novog Zakona o socijalnoj zaštiti počinje od 12. aprila, a predviđeni su veći iznosi za korisnike materijalnog obezbeđenja porodice, kao i veći broj korisnika. Kako je u izjavi agenciji Beta precizirala pomoćnica ministra za rad i socijalanu politiku zakon sada prepoznaje i šestočlane porodice, a ranije je rangirao petočlana domaćinstva.

Iznose socijalne pomoći sada se rangiraju prema broju članova domaćinstva koji nisu radno sposobni. Dvočlana porodica do sada je primala 8.930 dinara, a od maja će iznos socijalne pomoći biti od 9.450 do 11.300 dinara. Petočlane porodice primale su 12.094 dinara, a sada će dobijati od 18.900 do 22.680 dinara. Šestočlane porodice do sada nisu bile posebno vrednovane, a ubuduće će dobijati od 22.050 do 26.000 dinara. "Spremni zmo za primenu zakona i već od aprilskih primanja koja se isplaćuju u maju iznosi za materijalno obezbeđenje porodice biće uvećani", kazala je Paunović.

Prema podacima Ministarstva za rad i socijalnu politiku u februaru je bilo 73.424 porodice korisnika socijalne pomoći, a ukupno 185.331 pojedinačnih korisnika. Predviđa se da će primenom novog zakona taj broj porasti za 50 do 60 odsto. Pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku navela je da će sledeći korak u primeni Zakona o socijalnoj zaštiti biti donošenje podzakonskih akata koji se tiču licenciranja zaposlenih i ustanova u socijalnoj zaštiti, kao i formiranja Komore socijalne zaštite. Zakon o socijalnoj zaštiti skupština Srbije usvojila je 31. marta, a njegova primena počinje 12. aprila.

Zbog povećanih iznosa i većeg broja korisnika izdvajanja iz budžeta biće većaa za oko 70 odsto. Za sprovođenje zakona u državnom budžetu je izdvojeno 2,7 milijardi dinara. Zakon predviđa razvoj usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou, za šta će opštine i gradovi dobijati posebna sredstva iz budžeta za otvaranje dnevnog boravka za decu sa smetnjama u razvoju, domova za stare i razvoj usluga pomoći u kući.

Predviđeno je i da ustanove socijalne zaštite mogu otvoriti i privatna lica, ali uz prethodno licenciranje i redovnu kontrolu kvaliteta usluga. Zakon predviđa i dalji razvoj i podsticaj hraniteljstva, kako bi što veći broj dece bez roditeljskog staranja napustio institucije.
  • NIDZANENA

    18.09.2011 06:36
    JA IMAM PET CLANOVA U KUCI OD TOGA SU 3 MALOLETNA DECA KORISNIK SAM MATERIJALNOG OBEZBEDJENJA PORODICE I PRIMAM 6270 DINARA A OVDE PISE DA SE PRIMA 12000 . PA ME ZANIMA KAKO

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija