Rastu rate stambenih kredita zbog rasta euribora

Evropska centralna banka odlučila je da uveća referentnu kamatu za četvrt procenta, na 1,25 odsto.
Evropska centralna banka, odlučila je da uveća referentnu kamatu za četvrt procenta, na 1,25 odsto. Taj rast cene zaduživanja imaće uticaja i na banke u Srbiji, jer su kamate na stambene kredite kod nas vezane za rast euribora.

Rast kamatne stope najpre će se negativno odraziti na potrošače i preduzetnike, ističi finansijski stručnjaci, uz napomenu da je kamatna stopa ECB bila, tokom poslednje dve godine, na istorijskom minimumu.

"Najveći broj stambenih kredita, oko 60 odsto, u Srbiji je vezan za euribor i svako njegovo pomerenje bilo na gore ili dole, automatski utiče na konačnu cenu ovih kredita - kaže ekonimista Goran Nikolić za Novosti.

"Šestomesečni euribor je već na nivo od 1,56 odsto. Dobra vest je da je ECB povećala svoju kamatu za samo 0,25 odsto, ali dovoljnio da utiče na povećanje obaveze prema stambenim zajmovima. Iznos rata može da ublaži jačanje dinara", izjavio je on.

  • Salamander

    11.04.2011 04:19
    Idemo onda svi
    Po što više kredita, pa onda revolucija.
    Treba da ih tučemo sopstvenim oružjem. Kako je gandi išao po so, tako možemo i mi.
  • Dr Petrović

    11.04.2011 04:17
    Usisivač za džepove građana
    Klackalica Euro ( ranije DM ) - Dinar se koristi u našoj zemlji ( u našim zemljama ) već 20 godina ( a po modifikovanom receptu Borke Vučić ). Ovaj put nije samo žito, nije samo stambena izgradnja sa kreditima, već je meta sistem već prodatih kredita, koje su građani navučeni na reklame, glupo kupili, a sada sve skuplje plaćaju. Prema tome, vidno je, da su naši političari plaćenici bankarskih sistema, a da smo mi samo stoka, kao kokoši, krave i ovce, koji daju perje vunu, meso, mleko,dok se ne svi pretvorimo u paštetu. Da li to čekamo? Revolucija briše kredite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.