Dvanaesta godišnjica bombardovanja RTS-a

Danas se navršava 12 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), kada je poginulo 16 radnika RTS-a.

Danas se navršava 12 godina od NATO bombardovanja zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), kada je poginulo 16 radnika RTS-a.

U noći između 22. i 23. aprila 1999, u dva sata i šest minuta,  u NATO bombardovanju zgrade RTS, u Aberdarevoj ulici, poginuli su Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stiomenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić i Slaviša Stevanović.  U zgradi RTS-a poginuli su i Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Milan Janković, Tomislav Mitrović i Slobodan Jontić.

Na godišnjicu njihove pogibije biće položeno cveće na Spomen obeležje "Zašto"  u Tašmajdanskom parku, koje su podigle porodice stradalih.

Tadašnji direktor RTS-a Dragoljub Milanović, 2002. godine je osuđen na deset godina zatvora jer u vreme bombardovanja nije izvršio naređenje da ljude i tehniku premesti na sigurno mesto. Porodice poginulih su početkom ove sedmice ponovo ukazale na neophodnost obnove i proširenje postupka, kako bi se utvrdila potpuna odgovornost za taj zločin.

''Već godinama porodice poginulih nastoje da utvrde sve okolnosti pod kojima se desio taj događaj, ali nailaze na brojne prepreke'', navela je direktor Centra za evroatlantske studije Jelena Milić na okrugom stolu "Slučaj RTS 12 godina kasnije - žrtvovanje koje se nastavlja". Milićeva je rekla da iako se "stiče utisak da je presudom tadašnjem direktoru RTS Milanoviću završen taj slučaj, za porodice poginulih nije završen, jer i dalje ne znaju pravi razlog zašto se sve to desilo".

Porodice poginulih radnika uputile su 30. aprila 2009. godine zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal za obnovu i proširenje postupka u slučaju mogućeg žrtvovanja 16 radnika RTS-a. U odgovoru koji je krajem 2010. godine stigao od Tužilaštva, navedeno je da je Ministarstvu odbrane uputilo zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, dokumentacije i obavljanje određenih provera, ali da na taj zahtev još nije u potpunosti odgovoreno, kazala je Milićeva.

Uprava RTS je nedugo posle bombardovanja postavila posebno obeležje za dva radnika čiji posmrtni ostaci nisu pronađeni. Udruženje novinara Srbiji i Sindikat novinara Srbije zatražili su od Međunarodne federacije novinara da se 23. april obeležava kao dan sećanja na sve ubijene u medijima, koji su proglašeni za vojni cilj.



Evropska federacija novinara (EFJ) uradiće sve što je u njenoj moći da se ne zaboravi napad NATO-a na RTS, izjavio je prošle godine na zasedanju  najvećeg evropskog novinarskog udruženja u Istanbulu generalni sekretar EFJ Ejden Vajt.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.