Barać: Ništa od provere sumnjivih privatizacija

Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je danas da ne očekuje da će biti istražene privatizacije preduzeća u Srbiji koje je zahtevala Evropska unija.
Predsednica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je danas da ne očekuje da će biti istražene privatizacije preduzeća u Srbiji koje je zahtevala Evropska unija.

"Savet odavno ukazuje na brojne sporne privatizacije i o tome je tužilaštvu dostavljalo dokumentaciju, ali do sada nije spovodena nijedna istraga", rekla je Barać.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić potvrdio je prošle nedelje da je Evropska unija zatražila od srpskih vlasti da ispitaju privatizacije više od 20 preduzeća, kako bi se utvrdilo da li su one bile u skladu sa zakonom i evropskim kriterijumima.

Na tom spisku su, prema pisanju medija, Sartid, Jugoremedija, Šinvoz, Srbolek, Zastava elektro, C market, Mobtel.

Barać je istakla da je Savet dostavio izveštaje o nezakonitim privatizacijima predstavnicima Evropske unije koji su proveravali rad nezavisnih institucija u Srbiji.

"Provera spornih privatizacija u Srbiji na zahtev Evropske unije pokazaće da institucije koje su nadležne da sprovode istragu niti su nezavisne niti za to imaju mogućnosti i kapacitete", rekla je Barać.

Državne institucije su, kako je dodala, učestvovale u većini privatizacija gde je bilo nezakonitosti.

Agencija za privatizaciju nije dobila spisak preduzeća čiju privatizaciju, na zahtev Evropske unije, ispituje srpsko tužilaštvo, rečeno je danas Beti u Agenciji.

"Agencija je spremna da, kao i do sada, sarađuje sa svim državnim ogranima u proveri privatizacionih ugovora", naveli su u Agenciji.

Iz Brisela je zahtevano i da se utvrdi da li su 2001. godine dozvole za izvoz šećera iz Srbije u zemlje Unije bile u skladu sa zakonom, kao i provera nekih postupaka izdavanja u zakup građevinskog zemljišta.

Republičko javno tužilaštvo je saopštilo da proverava sve sporne privatizacije u Srbiji, o čemu će javnost obavestiti kad provere budu završene.
  • 21.06.2011 05:44
    I nije neka vest, moglo se i ocekivati,a i znalo se, da od toga nece biti nista,
    tresla se gora rodio se mis

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.