Nenadić: Menjati način izbora direktora

Promena načina izbora rukovodilaca javnih preduzeća može se sprovesti samo izmenama Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa, izjavio je izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

Promena načina izbora rukovodilaca javnih preduzeća može se sprovesti samo izmenama Zakona o javnim preduzećima i obavljanju delatnosti od opšteg interesa, izjavio je izvršni direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

"Izmenama bi se propisalo da će izboru rukovodilaca, pre svega direktora, prethoditi javni konkurs, a o kriterijumima konkursa potrebno je otvoriti ozbiljnu javnu debatu, jer sadašnja upravljačka struktura nije dobra", rekao je Nenadić. On je rekao da upravni i nadzorni odbori u javnim preduzećima nisu uspeli da spreče afere i otkriju ih na vreme.

Povodom Dinkićevog predloga da nova, nezavisna agencija testira kandidate za rukovodioce javnih preduzeća, Nenadić je rekao da bi ekonomičnije bilo da taj posao rade postojeća tela, kao prilikom izbora državnih službenika. "Taj posao sprovodi Služba za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, pa bi to telo moglo da dobije i ovaj novi zadatak i u tom slučaju ne bi bilo potrebe za osnivanje nove agencije", rekao je Nenadić. Dodao je da je pre svega potrebno da se u zakonu definiše na osnovu čega će kandidati biti birani i šta će se proveravati.

"Tačno je, naravno, da su zakasnele sve inicijative vezane za tu temu, ali rukovodeći se maksimom 'bolje ikad nego nikad' treba pozdraviti bilo koji pomak napred", rekao je Nenadić. Pošto Srbiju čekaju izbori a političari su posebno osetljivi u predizborno doba, treba se nadati da su veće šanse da se neka reforma usvoji pre izbora nego posle njih, kada dodje na red podela plena u javnim preduzećima i kada će to biti mnogo teže sprovesti, dodao je Nenadić.

  • Živko

    30.06.2011 22:15
    Nijedan od ponuđenih odgovora
    Kod JP bitna je javnost u poslovanju, koja mora biti dostupna svakom građaninu. Hvala bogu tehnologija je toliko uznapredovala da se sa jednim klikom miša može dobiti dovoljan broj informacija.
    Pre neki dan priča o Vimbldonu i IBMu, gde objašnjavaju da prilikom online praćenja rezultata saznajemo promenu rezultata pre nego što to sudija objavi na terenu. Sudija čeka da se publika umiri, a u međuvremenu ukucava poen u tablet računar koji je povezan sa IBMovim serverima.
    Ljudi probudimo se, živimo u 21. veku, ne mogu više da nas lažu.
  • Slusalac

    30.06.2011 17:48
    Gotovo je!
    Samo da pojasnim.Do sada nikom nije smetalo sto direktore i upravne odbore u JP imenuje vladajuca oligarhija.Sta se to promenilo pa im odjednom smeta ?
    Prema trenutnom raspolozenju birackog tela sledece izbore(ukoliko ne laziraju) katastrofalno gube na svim nivoima,pa da bi sadasnji direktori koje je ova vlast imenovala ostali i dalje bi ce usvojen zakon po kojem sledeci pobednik na izborima nece upravljati JP samim tim nece imati uvid u mahinacije koje se sprovode ove 4 godine.
    Samo da znaju posle izbora one narukvice za kucni pritvor se ukidaju.
  • Misha

    30.06.2011 15:09
    Cestitamo
    Ovi silni transparentni i ostali koji nas godinama vode u propast su zaista retki primerci. Dok oni shvate elementarne cinejnice ode mast u propast!!!
    Prosto nevereovatno kako prasinom zamagljuju ama bas svaki korak.
    Dok se takvih ne oslobodimo nema nama spasa od uzasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija