"Bilo bi bolje da je SFRJ opstala"

Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. godine koji žive u državama Zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala, rezultati su istraživanja koje je predstavljeno u Fondaciji Bos u Berlinu.

Većina pripadnika generacije iz 1971. i 1991. godine koji žive u državama Zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala, rezultati su istraživanja koje je predstavljeno u Fondaciji Bos u Berlinu.

 

U istraživanju Evropskog fonda za Balkan je od 25. septembra do 17. oktobra učestvovalo više od 2.000 ljudi rođenih 1971. godine, kao i oni rođeni tačno 20 godina kasnije, koji se ne sećaju ratova, sukoba i raspada starog sistema. Istraživanje je sprovedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Prema rezultatima koje je predstavio Srđan Bogosavljević iz Ipsos Stratedžik marketinga, poverenje u pripadnike drugih naroda kod većine ispitanika je na veoma niskom nivou. Većina njih, sa izuzetkom stanovnika Hrvatske, Kosova i pripadnika starije generacije Hrvata u BiH, međutim, smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim političkim sistemom i odnosima između republika kao za vreme vladavine Josipa Broza Tita.

Osim starije generacije Srba u BiH i u Srbiji, većina ispitanika ipak smatra da je raspad SFRJ bio neizbežan. Većina iz obe generacije, osim onih koji žive u Hrvatskoj i Srbiji, podržava članstvo ili proces ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju (EU). Najveći broj ispitanika smatra da deli kulturu sa drugim zemljama Zapadnog Balkana ili je barem ambivalentan prema tom pitanju.

  • Lala1

    10.03.2012 14:06
    Raspad SFRJ
    Zna se zasto se SFRJ raspala, jednostavno, jaka i stabilna SFRJ je bila trn u oku ,,velikim silama''.
    Mnoge ,,velike patriote'' iz bosne, srbije i hrvatske su se prodali za saku dolara, pa su potom te iste patriote zavrsile u Hag-u.

  • 09.03.2012 19:10
    @Vlady
    Jao da, mora biti da je zato.
  • Vlady

    09.03.2012 06:37
    Besmislena istraživanja
    Bivša SFRJ se i raspala zato što Hrvatska i Slovenija nisu htele da trpe centralizam iz Beograda, a u ovoj anketi je obuhvaćena Hrvatska bez Slovenije.Drugim rečima ova Anketa nije ništa novo potvrdila.Za jugo nostalgičare bi imalo smisla da je sličan rezultata bio u svim republikama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija