Još jedno poskupljenje hrane

Neke specijalne vrste hleba i peciva poskupeće naredne sedmice između pet i 11 procenata, nove cenovnike dobiće mleko i mlečni proizvodi, mesne prerađevine i alkoholna pića.
Neke specijalne vrste hleba i peciva poskupeće naredne sedmice između pet i 11 procenata, nove cenovnike dobiće mleko i mlečni proizvodi, mesne prerađevine i alkoholna pića.

Mleko i mlečni proizvodi poskupeće od dva do pet procenata, suhomesnati proizvodi do 10 odsto, a neka alkoholna pića biće skuplja do pet odsto.

Kompanije koje su se odlučile da povećaju cene svojih proizvoda to pravdaju poskupljenjem sirovina i nestabilnim kursom dinara.

Na zelenim pijacama cene su znatno niže tako da su dinje i lubenice jeftinije i do 50 procenata nego u prvoj polovini jula.

U prvoj polovini jula u trgovinama već su poskupeli slatkiši, konzervisano i smrznuto voće i povrće, smrznuta riba, kućna hemija i kozmetika.

Tokom juna sveže meso je poskupelo za više od 20 procenata što su proizvođači i klaničari pravdali skokom cene stočne hrane, rastom kursa evra i smanjenjem ponude tovljenika na tržištu. U prošlom mesecu poskupeli su i jestivo ulje, bezalkoholna pića, sokovi, cerealije, testenine.

Stručnjaci su ocenili da je kretanje kursa domaće valute prema evru glavni razlog poskupljenja. Narodna banka Srbije (NBS) saopštila da je međugodišnja inflacija u junu iznosila 5,5 odsto i da je njeno povećanje u najvećoj meri posledica mesečnog rasta cena hrane. Inflacija u junu je, na mesečnom nivou, iznosila 1,1 odsto.

U junu je u odnosu na maj, prema podacima Zavoda za statistiku, najveći rast cena zabeležen kod rekreacije i kulture - 3,3 odsto, nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanja stana - 1,8 odsto, hrane i bezalkoholnih pića - 1,6 odsto, transporta - 1,4 odsto.

Rast cena u restoranima i hotelima je iznosio 0,8 odsto, kod troškova za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva - 0,5 odsto, alkoholnih pića i duvana - 0,2 odsto, koliko je bilo povećanje i za odeću i obuću.

Cene ostalih proizvoda i usluga, prema statistici, nisu se bitnije menjale.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji na hranu potroši više od 40 odsto mesečnog primanja, a u zemljama Evropske unije manje od 18 odsto.

  • 16.07.2012 04:58
    e da je tako
    evo oavko savka acst samo njih bole uvo za gradjane narod je uvek bio ovca za sisanje
  • Y

    15.07.2012 23:27
    @EvoOvako
    Shvati uzročno-posledične veze.
  • 15.07.2012 22:33
    Mogao bih da razumem poskupljenje hleba i peciva da je pravi hleb i pravo pecivo u pitanju. Ovo sto se nama prodaje po pekarama nekada su svinjama sa pomijama davali. Cim se recimo predje u Madjarsku i tamo kupi hleb automatski postaje jasno kakvim nas djubretom vec 20 godina hrane pekari. Kupis hleb, ostavis ga da prenoci i vec sutradan ne smes ni svinjama da ga das jer ces popiti krivicnu prijavu udruzenja za zastitu zivotinja. Nismo ni svesni koliko se kao nacija hranimo djubretom iz novosadskih pekara kojih po celom gradu ima kao pecuraka posle kise. Dobar hleb moze da se pojede jedino ako ga sam umesis ili dobijes uz obrok nekog dobrog restorana koji jos uvek drzi do sebe pa hleb ne kupuju vec ga sami prave. Kad se samo setim vremena dok sam odlazio kod prababe na selo. Pradeda od prve zetve odnese psenicu u mlin a brasno u pekaru i onda je tokom cele godine svako drugo jutro dobijao sveze ispecen hleb, veliki i okrugao. Mislim da je u njemu bilo skoro 5kg tezine a on ukusan kao kolac da jedes. Ovo sada je djubre nad djubretom. Zali Boze brasna sto se na njega baca dok u Africi umiru od gladi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija