Sukob države i SPC zbog profita od "Belog anđela"

Protojerej Velibor Džomić i portparol Srpske pravoslavne crkve vladika bački Irinej reagovali su na izjavu direktorke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Vere Pavlović-Lončarski koja je rekla da "vladika mileševski Filaret nije vlasnik Belog anđela".
Protojerej Velibor Džomić i portparol Srpske pravoslavne crkve vladika bački Irinej reagovali su na izjavu direktorke Republičkog zavoda za zaštitu spomenika Vere Pavlović-Lončarski koja je rekla da "vladika mileševski Filaret nije vlasnik Belog anđela".

Reagujući, naime, na tvrdnju Pavlović-Lončarski da vladika Filaret nema prava da traži nadoknadu od banaka koje su Belog anđela koristile kao hologramski lik, Džomić primećuje da je direktorka Zavoda trebalo prva i poodavno da ustane protiv profanizacije čuvene freske srpske Crkve i da je zaštiti od zloupotrebe krupnog privatnog kapitala.

"Ona se, međutim, umesto u primerenoj ulozi zaštitnika svetinja od profanizacije, pojavila u apsolutno neprimerenoj i nedopustivoj ulozi zaštitnika profita privatnika, to jest banaka", kaže Džomić u svom reagovanju dostavljenom medijima.

Džomić, koji je koordinator Pravnog saveta mitropolije crnogorsko-primorske navodi da je direktorka Pavlovoić-Lončarski svojom izjavom upala u trostruki prestup: negiranje i nepoštovanje ustrojstva Crkve koje je priznato Ustavom i Zakonom o crkvama i verskim zajednicama; nepoštovanje imovinskih prava Crkve koja su priznata mnogim zakonima, a posebno Zakonom o kulturnim dobrima, kao i neovlašćeno mešanje u sudski postupak i vršenje javnog pritiska na sudsku vlast u konkretnom predmetu.

On je ukazao da stavovi Pavlović-Lončarski negiraju Crkvu kao pravno lice i kao zakonitog vlasnika kulturnih dobara. "Takvim stavovima se negira i crkveno ustrojstvo, priznato od države Srbije, po kome je nadležni arhijerej ovlašćeni zakonski zastupnik eparhije kao pravnog lica i nosioca imovinskih prava", ističe Džomić.

Džomić je upozorio da je nadležnost Sinoda SPC, a ne Vere Pavlović-Lončarski, da ceni i proceni da li je episkop Filaret na crkveno-pravno valjan način pokrenuo postupak protiv banaka za nadoknadu štete Crkvi na ime neovlašćenog korišćenja crkvene imovine, ne samo freske.

"Treba imati u vidu to da je reč o sudskom postupku pred državnim sudom koji je već ranije doneo više odluka u konkretnom sporu. Iz tog razloga, javljanje direktorke Zavoda preko medija nije ništa drugo do svojevrstan, ali ipak nedopustiv pritisak na sudske vlasti", upozorio je Džomić koji je kao posebno zanimljivo istakao istovetnost stavova koje u vezi sa imovinskim pravima Crkve saopštavaju "dukljano-montenegrinski kulturni poslenici" u Crnoj Gori.

Vladika ističe da je autorstvo nad Belim anđelom i nad svim umetničkim delima i kulturnim dobrima stvorenim u okrilju Crkve i za Crkvu pripada crkvi.
Isto tako, dodao je, duhovno i pravno vlasništvo nad njima pripada Crkvi, a nikako državi ili Zavodu za zaštitu spomenika kulture ili nekom trećem, naveo je vladika Irinej.

On se slaže da Beli anđeo nije samo svetinja u svakom smislu, nego i kulturno dobro naše države. "Da li iz toga sledi da je Ministarstvo kulture jedino nadležno za njega ili da, milošću Zavoda, bankari imaju više prava da njime raspolažu nego episkopi Crkve", zapitao je vladika Irinej. On kaže da ga ne čudi da su srcu direktorke bliži "milosrdni bankari nego nemilosrdni vladika". Vladika Irinej konstatuje da ona, ipak, zaboravlja da ništa ne zarađuje Filaret, već Mileševa, odnosno Crkva.

  • Dejan

    15.12.2012 02:01
    @ Maja
    Majo, pišeš: "Beli Andjeo je kulturno dobro..." i "...freska je takodje i svojevrsno umetničko delo čiji je vlasnik crkva..."; Zar ti se ne čini da je to malo kontradiktorno? Ili je jedno ili drugo.
    Ako je freska kulturno dobro, onda je pod zaštitom države i "pripada" čitavom društvu.
    Filaret i SPC čine upravo suprotno onome za šta se zalažu ("duhovnost" i ostale trice), jer pokušavaju da ZARADE NOVAC na Belom anđelu. Zapitaj se samo ko finansira restauraciju fresaka, crkava, oltara i dr. predmeta proglašenih za kulturno dobro. Šta misliš da li to radi SPC ili Zavod za zaštitu spomenika (tj. država, a samim tim poreski obveznici)?
    Takođe, kako bi bilo da eventualni naslednici velikana čiji se likovi nalaze na novčanicama (ne samo kod nas nego bilo gde u svetu) pokušaju da se "ugrade"?
    A to sve JESTE pitanje (suje)vere, jer SPC krši Ustav sekularne Republike Srbije kad god stigne, a ova njihova "pravna" borba je teško licemerje, jer zakon poštuju jedino kad im ide u prilog, u ostalim slučajevima za njih je nadležan "viši sud". Nije nego! Možda ne znaš, ali SPC često ne plaća svoje "zemaljske" obaveze tipa poreza, troškova grejanja, el. energije i slično (Filaret je odličan primer za to).
    Naravno da je svako slobodan da veruje u šta hoće i da upražnjava običaje koje mu nameće vera (ako pri tom ne ugrožava nikoga i ne krši zakon), ali ga to ne amnestira od obaveza koje svako u društvu ima. Upravo SPC svojim ponašanjem (čast vrlo retkim izuzecima u njoj), zloupotrebljava (suje)veru ljudi da se predstavi kao posrednik između vernika i boga, a ustvari je profitna organizacija feudalnog tipa. Uostalom, ako postoji svemogući bog, šta će mu posrednici?
    Pozdrav
  • 27.11.2012 15:21
    sta je sa covekom na slici? izuzetno je neuredan
  • Ckicako

    27.11.2012 15:10
    Public domain
    Hajde da se ne igramo proizvoljnih tumačenja. Slika "Beli andjeo" je u public domainu, tj. javno je vlasništvo. Tačka. Da je treba zaštiti, treba, i to fizički i pravno, a to rade nadležne institucije. Dakle, ona je pod zaštitom ali upotrebu (bilo kakve reprodukcije) te freske niko nikome ne može ograničiti!
    ZoranNS je polovično u pravu, jer dakle ona pripada narodu (ali vascelom). O bogu ne bih.
    Mogao bih ja sada, poučen primerom SPC-a da počnem svojatati crteže iz pećine Altamira, ali me niko ne bi uzeo za ozbiljno, naročito ne pravno. D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.