20 godina od ubistva Srđana Aleksića

Danas se navršava 20 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića, koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinanja branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića.
Danas se navršava 20 godina od ubistva Trebinjca Srđana Aleksića, koga su na smrt pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske dok je od batinanja branio svog sugrađanina, Bošnjaka Alena Glavovića.

Aleksić je u januaru 1993. uspeo da odbrani Alena Glavovića koga su četvorica naoružanih uniformisanih pripadnika Vojske Republike Srpske na silu izveli iz kafića i počeli da ga tuku kundacima.

On je krenuo za njima i povikao da puste Alena, nakon čega su se ubice usmerile ka njemu i kundacima ga pretukli.

Od povreda je pao u komu, a zatim, šest dana kasnije, 27. januara 1993. godine, podlegao povredama. Srđanov otac Rade Aleksić u čitulji je napisao: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost".

Jedan od četvorice napadača poginuo je na ratištu, dok su ostala trojica osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Alen Glavović je preživeo rat i danas živi u Švedskoj, sa suprugom i dvoje dece.

Srđana Aleksića je prošle godine tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić posthumno odlikovao zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva.

U Novom Sadu i u Pančevu postoji prolaz koji nosi ime Srđana Aleksića.

  • Душан

    27.01.2013 16:20
    @Janko
    Нису сви "ћириличари" такви какви ви мислите да јесу...

    Срђан Алексић - херој!
    А ова багра што га је убила, добила је по две године...
  • PP

    27.01.2013 15:19
    HERIJI
    Dace bog da u ovoj zemlji nikad vise nebude heroja . Nadam se da znate na sta mislim i nimalo neumanjujem Srdjanovo delo ali vise bih voleo da nije morao da bude heroj i da je danas negde ziv i zdarv sa svojima.
    Dosta je .
  • Zoran

    27.01.2013 15:01
    Mislio sam da sam psihicki jaci ali nisam izdrzao citajuci ovaj tekst i suza se skotrljala niz obraz .
    Molim se da jednog dana u ovoj nasoj drzavi vecina ljudi bude kao ovaj junak .
    Vecna ti slava HEROJU .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.