Evropski sud potvrdio presudu u korist veterana

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu države Srbije i potvrdio prvostepenu presudu u korist Saveza udruženja boraca Srbije 90-99. godine koji su tom sudu svojevremeno podneli žalbu za isplatu ratnih dnevnica za učesnike rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu države Srbije i potvrdio prvostepenu presudu u korist Saveza udruženja boraca Srbije 90-99. godine koji su tom sudu svojevremeno podneli žalbu za isplatu ratnih dnevnica za učesnike rata na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Kako je rekao predsednik Saveza udruženja boraca 90-99. godine Dušan Nikolić, procenjuje se da će ta presuda obuhvatiti preko 100.000 veterana.

Nikolić, inače Leskovčanin, kaže da veterani ne nameravaju da "lome kičmu državi" i da su spremi na svaki dogovor sa Vladom Srbije oko dinamike i načina isplate duga.

Oni će, kako kaže, od države tražiti isplatu najmanje 240.000 dinara po borcu, koliko je svojevremeno, prema jednoj odluci vlade, isplaćeno veteranima Topličkog okruga, sa pripadajućom kamatom od 2008. godine.

Ratni veterani su pre četiri godine u više navrata protestovali u svojim mestima, a dolazili su i u Beograd gde su ispred zgrade Vlade Srbije provodili po nekoliko dana i noći.

  • zrenjaninac

    21.05.2013 10:31
    zasto juzna pruga
    stalno se spominje juzna pruga,kursumlija,leskovac itd... a gde je vojvodina,sta smo mi,sada se ne spominjemo a kada je trebalo da se bori celu vojvodinu su povukli tamo.Mnogi su odavde pogilnuli ostali invalidi,psihicki otisli u k... Svi imamo pravo na to kao i juzna pruga tako i vojvodina,svi mi cekamo taj novac,a dok ga docekamo od drzave mocice sa tim novcem spomenik da nam dignu,nema nista od ove vec sjebane drzave nista da dobijemo,vec samo i ovo malo sto imamo da joj damo,jer im treba ,sirotinja su,muka mi je od njih
  • 14.05.2013 07:16
    kad ce ta isplata za nas sirotinju koji nemamo nista a jedva cekamo tu isplatu zivimo na ulici nemamo ni kuce zivimo de stignemo mi romi koji smo bili na ratistu ne dajunam nista u kursumliji pa se pitam kadace ta isplata i to sto smo uzeli a uzelismo 180 hiljada dinara a ima puno njih kojisu uzeli i po milijon dinara pa dalije to posteno ami sirotinja 180 hiljde dinara a kad su dosli danas pokupe na ratiste tad smo bili dobri a sad kad treba dase isplati dnevnice ne maih nigde pa vas molim ovom porukom da mi odgovorite kad ce isplata da pocne ovde nas stalno lazu pozz kursumlija
    SP Nnk
  • Spark

    13.02.2013 07:03
    nesretna ljubav
    Evropa daje dnevnice svojim 'neprijateljima', Srbija se zali? Patriotizam u praksi. Ko voli ovu drzavu, nesretno je zaljubljen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.