Građevinari najavili štrajk upozorenja

Samostalni sindikat radnika građevinarstva Srbije zatražio je smenu ministara građevinarstva i saobraćaja Velimira Ilića i Milutina Mrkonjića i najavio jednočasovni štrajk upozorenja 12. aprila, zbog teškog položaja zaposlenih u toj industrijskoj grani.
Samostalni sindikat radnika građevinarstva Srbije zatražio je smenu ministara građevinarstva i saobraćaja Velimira Ilića i Milutina Mrkonjića i najavio jednočasovni štrajk upozorenja 12. aprila, zbog teškog položaja zaposlenih u toj industrijskoj grani.

"Štrajk za spas građevinarstva Srbije i dostojanstven život građevinskih radnika održaće se 12. aprila od 12.00 do 13.00 sati okupljanjem zaposlenih u preduzećima, kao i istovremenim protestom predstavnika građevinskih firmi ispred Vlade Srbije", rekao je predsednik tog sindikata Duško Vuković.

Vuković očekuje da se protestu odazove oko 25.000 građevinskih radnika koji su članovi samostalnog sindikata, ali je poziv da se pridruže protestu upućen i članovima drugih sindikata u građevinarstvu.

Osnovni razlozi za štrajk su stagnacija građevinske industrije, koja je prošle godne imala pad od 25,7 odsto, kao i pad broja radnika na "kritičnih 72.000 od kojih polovina radi na crno", istakao je on.

"Od 19 rangiranih delatnosti po visini zarade, građevinarstvo je na 15. mestu, a plate građevinskih radnika su u decembru prošle godine bile 10.000 dinara niže od prosečne zarade u Republici", podsetio je Vuković.

Prema njegovim rečima, zahtev za smenu ministara koji su bili i koji trenutno vode taj resor, nije politički motivisan, a sindikat zahteva i da se održi hitna sednica Vlade Srbije na kojoj bi se utvrdile konkretne mere za oporavak sektora građevinarstva i punu uposlenost na domaćem i stranom tržištu.

"Tražimo da nadležni donesu i novu strategiju razvoja građevinarstva i dugoročan plan podsticanja građevinske industrije", rekao je Vuković i dodao da se zahteva i suzbijanje rada na crno i nelojalne konkurencije.

Građevinari, pored ostalog, traže i doslednu primenu Posebnog kolektivnog ugovora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala, kao i da država izmiri dugovanja prema građevinskoj industriji za izvedene radove, naveo je Vuković.

Zahteva se i ubrzanje postupka restrukturiranja građevinskih preduzeća i njihovo okončanje bez stečaja, nastavkom rada. Vuković je rekao da su zahtevi sindikata poslati vladi, poslodavcima i drugim relevantnim institucijama, a ukoliko se mesec dana nakon štrajka upozorenja oni ne budu ispunili, planira se generalni štrajk radnika celokupne građevinske industrije.

  • Samo ozbiljno

    02.04.2013 14:53
    Sto se tice strajka uredu. Ali nemoj da bude sutra nema me na poslu a ja cekam i cekam
  • Korisnik gradj. usluga

    02.04.2013 14:21
    I sta sad ja da radim?
    Sta oni imaju protiv Mrkonjica i Velje? Brzim prugama putujemo i jos da se zalimo. Sto je previse previse je!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.