Zemni ostaci kraljice Aleksandre stigli u Beograd

Zemni ostaci kraljice Aleksandre Karađorđević, supruge poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, oko 15.30 sati stigli su iz Grčke u Beograd.

Zemni ostaci kraljice Aleksandre Karađorđević, supruge poslednjeg srpskog monarha Petra Drugog Karađorđevića, oko 15.30 sati stigli su iz Grčke u Beograd.

Kovčeg kraljice Aleksandre, koji je iz Atine prenet u pratnji prinčevske porodice Karađorđević, na beogradskom aerodromu dočekali su specijalni savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, ambasador Grčke u Srbiji Demosten Stoidis i episkop hvostanski Atanasije Rakita.

Zemni ostaci supruge kralja Petra Drugog, čiji su kovčeg na aerodromu u narodnoj nošnji nosili članovi Udruženja "Kraljevina Srbija", biće preneti u kraljevsku kapelu Svetog Andreja Prvozvanog gde će srpski patrijarh Irinej služiti pomen.

Nakon pomena, dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svake subote i nedelje od 10 do 14 sati, sve do 26. maja, kada će zajedno sa svojim suprugom kraljem Petrom Drugim i njegovom majkom kraljicom Marijom biti sahranjena na Oplencu.

Kraljica Aleksandra je ćerka kralja Aleksandra od Grčke i princeze Aspazije od Grčke i Danske. Rođena je u Atini 25. marta 1925. godine, a umrla je 30. januara 1993. u Istočnom Saseksu u Engleskoj i sahranjena na Kraljevskom groblju palate Tatoi u blizini Atine.

Školovala se u Vestfildu, pa zatim u školi Hitfild, a posla završenog školovanja u Engleskoj živela je u Parizu.

Za poslednjeg jugoslovenskog monarha udala se 1944. godine u Velikoj Britaniji.

Kralj Petar Drugi, njegova majka kraljica Marija i supruga kraljica Aleksandra biće sahranjeni 26. maja u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu, u mauzoleju kraljevske porodice.

Na sahrani 26. maja na Oplencu najavljeno je prisustvo više od 2.500 zvanica iz čitavog sveta, uključujući i predstavnike kraljevskih porodica Velike Britanije, Grčke, Španije i carske porodice Japana.

Dvorska kapela u kraljevskom kompleksu na Dedinju biće otvorena za mimohod građana svakog vikenda, subotom i nedeljom, od 10 do 14 časova.

  • 09.05.2013 16:07
    nekrofilija
    Ako niko nije pitao ovu grkinju gde zeli da bude sahranjena (a nije), koji je razlog njene ekshumacije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.