Dinar sutra još slabiji

Dinar će i sutra, osmi dan uzastopno, nastaviti da pada prema evru, ovaj put za 0,5 odsto ili 58 para, iako je centralna banka danas prodala 30 miliona evra na deviznom tržištu, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 114,0314 dinara za jedan evro.
Dinar će i sutra, osmi dan uzastopno, nastaviti da pada prema evru, ovaj put za 0,5 odsto ili 58 para, iako je centralna banka danas prodala 30 miliona evra na deviznom tržištu, tako da će zvanični srednji kurs iznositi 114,0314 dinara za jedan evro.

NBS je prodala na Međubankarskom deviznom tržištu 30 miliona evra, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, a od početka godine prodala je ukupno 115 miliona evra i kupila 90 miliona evra.

To će biti najniža vrednost dinara prema evru ove godine, a srpska valuta bila je najjača 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5426 dinara.

Dinar će sutra biti 2,9 odsto slabiji prema evru nego pre mesec dana, a za 1,4 odsto jači nego pre godinu dana.

Indikativni kurs dinara prema dolaru danas je mirovao i iznosio je 86,5974. Dinar je prema dolaru na mesečnom nivou slabiji za 2,3 odsto, dok je na godišnjem nivou jači za 6,3 odsto.

Izvršni odbor NBS smanjio je danas referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11 odsto.

Izvršni odbor je ocenio da su aktuelna kretanja na deviznom tržištu posledica globalnih kretanja na međunarodnim finansijskim tržištima i pojačane osetljivosti investitora za preuzimanje rizika.

  • Trutuka

    06.06.2013 18:56
    Nije - Jorgovanka opet cilja kurs !
  • ZOranNS

    06.06.2013 17:07
    Sta je vratio se
    Sta je vratio se Soskic

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.