"Situacija na Dunavu ozbiljna, nema razloga za paniku"

U očekivanju poplavnog talasa na Dunavu i drugim rekama, situacija u Vojvodini je ozbiljna, ali nema razloga za paniku, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić na sednici pokrajinskog Štaba za vanredne situacije.

U očekivanju poplavnog talasa na Dunavu i drugim rekama, situacija u Vojvodini je ozbiljna, ali nema razloga za paniku, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić na sednici pokrajinskog Štaba za vanredne situacije.

Pajtić je rekao da je proteklih nekoliko godina Pokrajina uložila 3,4 milijarde dinara u odbrambene sisteme i da zbog toga ovaj poplavni talas čeka spokojnije nego što to čine u okolinim zemljama. On je dodao da su predstavnici pokrajinske vlade, Javnog preduzeća "Vode Vojvodine", Vojske Srbije i druge nadležnih institucija na oprezu ukoliko bude elementarne nepogode i podsetio da će, prema prognozama, vodostaj Dunava kod Bezdana 14. juna dostići 720 centimetara što je za 20 centimetara više od zone vanredne odbrane od poplava.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući podizanju i obnovi nasipa proteklih godina u Novom Sadu za 80 centimetara, taj niti bilo koji drugi grad uzvodno za sada nisu ugroženi. On je napomenuo da se za tri do četiri dana u gornjem toku Dunava očekuju obilnije padavine, tako da se maksimalno spremno mora dočekati i još jedan poplavni talas.

"Naš odbrambeni sistem je u dobrom stanju, spreman je za izazove, ali na primerima iz mnogo bogatijih zemalja, poput Nemačke i Austrije, videli smo kakve nevolje voda može da donese", rekao je Pajtić i dodao da je ova situacija veliki izazov i da će biti sve učinjeno da se tako nešto ne dogodi u Vojvodini i Srbiji.

"Odbrana od poplava u Vojvodini praktično traje dva i po meseca i u tom periodu su preduzete sve mere radi saniranja najkritičnijih tačaka na odbrambenim linijama tako da je sve u redu, ali ekipe su i dalje na terenu", rekao je rukovodilac odbrane od poplava u "Vodama Vojvodine" Mirko Galonja. On je podsetio da još nema odbrambenih nasipa za zaštitu bolnice u Starom Slankamenu ili drugih naselja neposredno uz obalu Dunava, kao što su delovi Čerevića i Beočina, ali biće preduzete sve potrebne mere da i te lokacije na odgovarajući način budu zaštićene.

Galonja je ranije rekao da u Novom Sadu ne bi trebalo da dođe do tolikog povećanja vodostaja da bi se proglasila vanredna odbrana od poplava. Iz "Voda Vojvodine" poručuju da je izvesno da će vikend-naselja, izgrađena u koritu Dunava, biti poplavljena, što nije neuobičajena pojava.

Predstavnik sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Đorđe Babić je napomenuo da je svim nadležnim organima i institucijama naloženo da prate stanje na terenu i da se pripreme za reagovanje ukoliko to bude potrebno. On je dodao da su jedinice tog sektora spremne da na vreme pruže odgovarajuću pomoć u evakuaciji i sklanjanju imovine iz vikend naselja neposredno uz reku, ako budu ugrožena.

  • čekićar

    08.06.2013 00:19
    ccc...
    Ništa se ne brinite- puška je zakočena...
  • 07.06.2013 21:01
    dokumntarac
    zna li neko gde moze da se nadje dokumentarni film o poplavi iz 1965?
  • 07.06.2013 19:21
    @Jova
    Tačno je da svaki brod istiskuje onoliko vode koliko je težak, ali na svu tu količinu vode, zapremina istisnute vode koju istisnu brodovi je zanemariva.
    Veći problem predstavlja to što se sve više gradi bitu korita reke. Ili se prave nasipi koji ne ostavljaju dovoljan prostor da se reka razlije kada nadođe.
    Voda koja dođe, ona će da oteče, ali ne može tako brzo. Imamo dva izbora:
    1. nasipi uz korito kako bi što manje zemljišta ostale ne branjeno, ali u tom slučaju visoki i skupi nasipi,
    2. niži nasipi, ali udaljeni od korita, te ostaviti prostora da se voda razlije.

    Ne znam šta će da rade (možda tako i rade), ali sada mogu upuste višak vode u sve kanale, da ispuštaju dosta vode iz aku. jezera Đerdap. Time bi ispraznio korito i oslobodilo mesta za novu vodu koja dolazi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.