Evakuacija Beočinaca zbog moguće poplave

U opštini Beočin stanovništvo se iseljava prema planu evakuacije zbog porasta vodostaja Dunava, a pokretna imovina se izmešta na sigurne lokacije.
U opštini Beočin stanovništvo se iseljava prema planu evakuacije zbog porasta vodostaja Dunava, a pokretna imovina se izmešta na sigurne lokacije, saopštio je Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije.

Za domaćinstva gde to nije moguće dogovoreno je da javno komunalno preduzeće "Beočin" uputi pomoć u ljudstvu i mehanizaciji za izvođenje određenih priprema.

Timovi Sektora MUP-a za vanredne situacije za spasavanje na vodi su u pripravnosti, navodi se u saopštenju i objašnjava da su u opštini Beočin "u toku aktivnosti oko priprema evakuacije stanovništva i krupne stoke prema današnjem planu". Dunav je počeo da se izliva u mestu Susek, na pola puta između Novog Sada i Neština.

Vanredna odbrana od poplava danas je iz predostrožnosti uvedena na Dunavu od Bezdana do Bogojeva, rekao je zamenik načelnika Sektora MUP-a za vanredne situacije Đorđe Babić. Vanredna odbrana od poplava uvedena je u tom delu Dunava iz predostrožnosti, iako vodeni talas nije prešao granicu vanredne odbrane od poplava.

Babić je podsetio da se vrh talasa očekuje kod Bogojeva 12. i 13. juna i tada se očekuje da polako ide nizvodno. Kazao je i da, za sada, nema potrebe evakuisati ljude. On je kazao i da je naređeno svim štabovima na svim nivoima, kojima je prosleđen zaključak republičkog štaba, da stalno prate stanje i da preduzimaju sve mere kako bi se pomoglo ugroženom stanovništvu.

"Sektor je uvek tu da pomogne, ali to će sve zavisiti od situacije koja iz časa u čas se menja u zavisnosti od terena. Naši ljudi su na terenu sa članovima opštinskih štabova, sa njihovim stručno-operativnim timovima za odbranu od poplava i koordinirano predlažu sve aktivnosti koje je neophodno preduzeti", zaključio je Babić.

  • Štrumfeta

    11.06.2013 05:47
    vikendica
    Mi imamo vikendicu na Ribarcu preko 30 godina. Ranijih godina je bilo da nadodje Dunav jednom u 10-15 godina, bude oko 20 cm vode u kući /1989 ./ i to je to. A u zadnjih desetak godina svake 3-4 godine poplava, pa bude 80-120 cm unutra. Odrasla sam na Dunavu, što na Štrandu, što na Ribarcu, i sećam se da su svake godine produbljivali korito reke, danima isisavali pesak na one ogromne šlepere. Toga više nema. Setite se samo prošle godine, kada ste sa Ribarca mogli peške da dodjete do po Dunava.
  • 11.06.2013 05:35
    momcilo_NS
    @Cerevicanin poreklom>
    Kada se moja porodica doselila u Cerevic, pre cirka 300 godina, od kuce do Dunava je bilo nekoliko stotina metara.
    Danas, kuca moje porodice je jedna od prvih na udaru, na samoj obali Dunava.

    klasičan lala. Nešto su napravili pre 300 godina i od tada se nisu pomakli. I smeta mu sve što se imalo pomera, pa i Dunav.
  • Cerevicanin poreklom

    11.06.2013 04:19
    Po hiljaditi put @ Anonimus
    Kada se moja porodica doselila u Cerevic, pre cirka 300 godina, od kuce do Dunava je bilo nekoliko stotina metara.
    Danas, kuca moje porodice je jedna od prvih na udaru, na samoj obali Dunava.
    Da se nije kuca pomerila? Ne, ali Dunav jeste.
    I sta sad? Kuce na ledja pa da pomeramo celo naselje? Da se odselimo? Ne hvala. Trpimo dok se ne nadju pare da se izgradi par kilometara bedema...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.