Produžena linija vanredne odbrane od poplava za 60 km

Vodostaj Dunava kod Bogojeva porastao je za pola metra u odnosu na jučerašnji dan i iznosi 697 centimetara, a vanredna odbrana od poplava uvedena je na novih 60 kilometara Dunava, na deonici od Bogojeva do Mladenova.
Vodostaj Dunava kod Bogojeva porastao je za pola metra u odnosu na jučerašnji dan i iznosi 697 centimetara, a vanredna odbrana od poplava uvedena je na novih 60 kilometara Dunava, na deonici od Bogojeva do Mladenova.

Vodostaj Dunava kod Bezdana jutros je dostigao 704 centimetara. Kako poručuju iz preduzeća Vode Vojvodine, trenuto je merama odbrane od poplava obuhvaćeno 305 kilometara odbrambenih linija na delovima Dunava, Tise i Kanala Begej.

Vanredna odbrana od poplava na snazi je na oko 155 kilometara Dunava od državne granice do Mladenova.

Prema današnjim prognozama RHMZ-a, vodostaji na Dunavu će u naredna 3 dana rasti. Vrh poplavnog talasa kod Bezdana očekuje se u petak, kada je prognozirano da bi nivo vode mogao dostići oko 740 centimetara.

Najavljeni vodostaji, iako izuzetno visoki, ne bi trebalo da ugroze branjeno područje, ali će pod vodom biti, vikendice duž obale Dunava, kao i naselja izgrađena u nebranjenom delu, odnosno u samom koritu Dunava.

Ova naselja uglavnom su podignuta bez potrebne dokumentacije i vodnih akata, pa i nisu u Operativnom planu za odbranu od poplava, već njihovu odbranu organizuju lokalne samouprave.

Ukoliko se prognoze RHMZ ostvare, ovaj poplavni talas kod Bezdana biće najviši posle 1965. godine, kada je Dunav dostigao 776 centimetara. Iste godine kod Bogojeva je zabeleženo 817, a kod Novog Sada 778 centimetara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija