Pravilnik o lečenju dece u inostranstvu još nije usvojen

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da će pravilnik koji će omogućiti transplantaciju srca dece do 18 godina u inostranstvu o trošku države, biti usvojen nakon što se iduće nedelje usaglase stavovi sa nadležnim institucijama zdravstvenog sistema.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) saopštio je danas da će pravilnik koji će omogućiti transplantaciju srca dece do 18 godina u inostranstvu o trošku države, biti usvojen nakon što se iduće nedelje usaglase stavovi sa nadležnim institucijama zdravstvenog sistema.

Iako je iz nadležnih institucija ranije bilo najavljeno da će Pravilnik o upućivanju pacijenata na lečenje u inostranstvo biti prosleđen vladi na usvajanje do kraja jula, RFZO je danas saopštio da će "tokom sledeće nedelje usaglasiti stavove sa Ministarstvom zdravlja i ostalim važnim institucijama zdravstvenog sistema i tek potom pristupiti njegovom usvajanju".

Predsednik Odbora za zdravlje i porodicu Dušan Milisavljević apelovao je na RFZO i Ministarstvo zdravlja da se, kako je rekao, manu političkih i administrativnih igara jer su u pitanju deca i njihovi životi.

"Šest mališana čeka na transplantaciju, na zeleno svetlo od države i da država preuzme odgovornost za njihovo lečenje", kazao je Milisavljević. On je rekao da je više od nekoliko meseci izgubljeno u pripremi promene Pravilnika što je, prema njegovim rečima, moglo da se završi za deset do 15 dana.

"Apsolutno ne vidim razloga za odugovlačenje i ne želim da prihvatim da neko kaže da nema para za lečenje dece. Ne prihvatam ni odgovor da nam treba još vremena za izmenu Pravilnika", kazao je Milisavljević.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović rekla je sredinom jula na sednici Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije da RFZO priprema izmene pravilnika.

Ona nije mogla da precizira kad će pravilnik biti izmenjen jer izmene
prethodno treba da prodju vladu, ali je na sednici rečeno da će predlog dokumenta biti upućen Vladi Srbije na usvajanje do kraja jula.

  • ns

    07.08.2013 07:29
    administracija
    Ako je moglo da se uradi za 10 dana otpustite tu dzabalebarosku birokratiju. Ej ih ima ko govana em neradi nista a kostaju nas bar stotinak zivota dece.
    Kada ce neki birokrata da odrobija to dete koje umire dok on pije kafu i zabole ga da pomeri dupe do druge kancelarije da ubrza stvar.
  • novosadjan

    06.08.2013 18:40
    valda su prece nove knjizice od bolesne dece ipak je tamo gomila eura u pitanju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.