Ministarstvo: Nema osnova za tužbu zbog solarnog parka

Ministarstvo energetike ocenilo je da američka firma Sekjurum ekviti partners, koja je raskinula sporazum s vladom o izgradnji solarnog parka u Srbiji, nema osnova da traži 160 miliona evra odštete.

Ministarstvo energetike ocenilo je da američka firma Sekjurum ekviti partners, koja je raskinula sporazum s vladom o izgradnji solarnog parka u Srbiji, nema osnova da traži 160 miliona evra odštete.

Sekjurum ekviti partners najavio je da će na međunarodnoj arbitraži tražiti odštetu, jer Srbija nije ispunila obaveze iz sporazuma, kojim je bilo predviđeno da se obezbedi lokacija od 3.000 hektara za izgradnju solarne elektrane snage 1.000 megavati.

Pomoćnik ministra energetike Dejan Trifunović rekao je da ministarstvo nije dobilo raskid ugovora i naglasio da javni interes nije ugrožen.

"Javni interes kada je u pitanju taj sporazum nije ugrožen, pošto se partner nije pokazao kapacitivnim da izgradi solarni park iako im je ponuđeno 10 puta više zemljišta nego što su zahtevali", rekao je Trifunović.

Krovni ugovor o izgradnji solarnog parka u Srbiji, najvećeg u Evropi, potpisan je u oktobru 2012. godine, kada je najavljeno da će u tu investiciju biti uloženo 1,75 milijardi evra.

Predstavnici Ministarstva enegetike Srbije su tvrdili da su za izgradnju solarnog paka ponuđene parcele ukupne površine 30.000 hektara, deset puta više nego što je traženo, ali da Sekjurum ekviti partners ne odgovara nijedna ponuđena lokacija.

  • Space

    09.08.2013 10:40
    Navikli godinama unazad da traže odštete,po raznim osnovama. Setimo se samo čuvenog Davinićevog promašenog projekta rent-a-satelit,čiju ćemo cenu još dugo pamtiti. Ovo je nadam se dobar znak da je sa takvom praksom prekinuto.
  • saracen

    09.08.2013 08:30
    Ovo je dobar,odličan projekat,ali se firma pokazala neodgovarajućom i nesposobnom da posao i završi,treba da odgovara onaj koji ih je doveo/preporučio ,a ako ne znate to je bio Dulić (nikakvo iznenađenje)!On obožava ovakve ofšor kompanije sa sedištima u Delaveru i Arubi.
  • Steva-NS

    09.08.2013 07:28
    Desili su nam se "stručnjaci",i sada će mo da plaćamo njihove "umne" tvorevine!Da im neko(?) da dve koze na čuvanje,do podne bi ih izgubili.Ali,doći će Stros-kan i rešiti sve probleme.Nismo ni znali,koga smo mogli da angažujemo,pa da nam bude sve muzika.No,moramo pamtiti da je Mlađa "udario temelje" ekonomskoj viziji novog svetskog poretka!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija