Vozači oprezno - počinje nova školska godina

Nova školska godina počinje u ponedeljak, pa je neophodno da vozači povedu posebnu pažnju u zonama u kojima se nalaze škole.
Nova školska godina počinje u ponedeljak 2. septembra, pa je neophodno da vozači povedu posebnu pažnju u zonama u kojima se nalaze škole.

 

U Srpskom komitetu za bezbednost saobraćaja podsećaju vozače da je brzina kretanja u zoni škole u naselju ograničena na 30 km/h, u periodu od 7 do 21 čas osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

"Zona škole" je deo puta ili ulice u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom. Kazne za prekoračenje brzine u zoni škole su do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena i zabrana upravljanja motornim vozilom do 12 meseci.

Brzina od 30 km/h je takozvana "opraštajuća brzina" za decu koja se svojom nepažnjom nađu na kolovozu kada nailazi automobil. Pri toj brzini vozač ima veće šanse da izbegne udar u dete-pešaka, odnosno dete ima veće šanse da preživi ako ga vozilo udari, objašnjavaju u Komitetu za bezbednost saobraćaja.

Svako povećanje brzine kretanja vozila u zoni škole smanjuje mogućnost izbegavanja saobraćajne nezgode u kojoj učestvuje dete-pešak i povećeva verovatnoću tragičnog ishoda eventualne nesreće. Prema podacima koje je saopštio komitet, u poslednjih deset godina u saobraćaju je poginulo više od 350 dece, a povređeno je preko 18.500.

Uprava saobraćajne policije saopštila je da će povodom početka nove školske godine, svakog dana do 15. septembra, u periodu od 7 do 19.30 časova, na putevima i ulicama u blizini škola intezivirati rad saobraćajne policije na sprovođenju mera za bezbedno učešće dece u saobraćaju. Posebna pažnja biće posvećena učenicima koji prvi put polaze u školu.

Takođe, u zoni škola saobraćajna policija pojačaće rad na otkrivanju i sankcionisanju vozača koji prekorače dozvoljenu brzinu ili načine prekršaj prema pešacima, a posebno prema deci. Kao i ranijih godina, u svim osnovnim školama u Srbiji sprovešće se predavanja "đacima prvacima" o osnovnim pravilima saobraćaja. U toku je i utvrđivanje stanja saobraćajne signalizacije u zoni škola i otklanjanje nedostataka, kažu u Upravi saobraćajne policije.

  • pedagog

    01.09.2013 05:57
    @anonimus donkihotns
    Kada se vec pitas da ti odgovorim
    U nase vreme nije bilo bas toliko bahatih vozaca koliko je danas i nije se vozilo u tolikoj meri suludo i bezobrazno na ulicama koliko danas. U nase vreme se ipak malo vise postovala brzina nego danas. Ne kazem da ih nije bilo, ali u ovolikoj meri koliko danas, izvni nije. Podrzavam lezece policajce gde god je skola u blizini.
    Ja sam par godina starija od tebe.
    Ovo danas na nasim ulicama je anarhija u svakom pogledu.
  • 01.09.2013 00:00
    @Donkihotns
    Ja sam '78 godiste, i nije mi jasno, kako je moja, i mnoge generacije pre, a i posle moje, prelazila ulicu bez lezecih policajaca. Nauce te da pazis na sebe. Pogledas levo-desno...
  • -

    31.08.2013 20:37
    -
    podsetio bih dezurne tapsace na ovaj prelaz
    http://www.021.rs/Novi-Sad/Vesti/Postavljen-bezbedniji-pesacki-prelaz-u-Futoskoj-ulici.html

    na sta vam danas lici taj prelaz?
    10.000 a izlizao se posle 2 meseca

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija