Jovanku Broz ispratilo 10.000 ljudi

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, sahranjena je u Kući cveća u Beogradu uz vojne počasti. Kovčeg je spuštan uz taktove pesme "Bela ćao", što je bila njena poslednja želja.

Jovanka Broz, udovica bivšeg predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, sahranjena je u Kući cveća u Beogradu uz vojne počasti.

Kovčeg s telom Jovanke Broz spuštan je u grob uz taktove pesme "Bela ćao", što je bila njena poslednja želja. Policijska procena je da je bilo prisutno 10.000 ljudi. Sahrani su prisustvovali i članovi diplomatskog kora i stane delegacije.

Premijer Ivica Dačić rekao je da je ona bila jugoslovenska prva dama, a da ni u njeno vreme niko to nije govorio i da su je zvali prosto "drugarica". "Posle je uglavnom do pred smrt niko nije ni pominjao, a ona jeste bila prva dama, žena institucija, važan deo naše istorije koju smo zajedno sa Jovankom brzo odbacili i zaboravlili", rekao je Dačić.

Kako je istakao, odnos koji smo imali prema Jovanki Broz je onaj koji imamo prema svemu što smo ikada radili. "I vreme je danas kada je ispraćamo, da priznamo sebi da smo počinili greh i prema Jovanki i prema sopstvenoj istoriji, onoj kroz koju nacije grade identitet i dostojanstvo. Zaboravivši Jovanku zaboravili smo sebe", poručio je Dačić.

Posle oproštajnih govora, kovčeg je unet u prostoriju u Kući cveća u kojoj je Jovanka Broz sahranjena, a Garda Vojske ispalila je tri počasna plotuna. Počasnu stražu daju pripadnici Šeste ličke divizije u kojoj se Jovanka Broz borila u Drugom svetskom ratu.

Ispred ulaza u kompleks napravljene su kolone ljudi. Okupljeni građani nosili su zastave Jugoslavije, a pojedini i kape s petokrakom i slike Jovanke i Josipa Broza Tita. Na grob će biti postavljena ploča od belog venčačkog mermera, na kojoj će, zlatnim slovima, identičnim onim na Titovoj ploči, biti ispisano "Jovanka Broz 1924-2013".

Policija uspostavlja red

Veliki broj građana pokušava da uđe u Kuću cveća, a policija pokušava da uspostavi red u gužvi koja je nastala. Građani koji su nameravali da uđu u Kuću cveća izgazili su cveće ispred tog zdanja, a neki su u komešanju pali ispred fontane.

Okupljeni nose vence i ruže iznad glava i tako pokušavaju da se probiju do Kuće cveća. Policija je uspostavila kordon i u Kuću cveća pušta građane po grupama.

Jovanka Broz umrla je 20. oktobra, u 89. godini.

  • 27.10.2013 06:58
    Ispunjena joj je i ova poslednja želja, a pesma odgovara i okolnostima kao i njenoj ličnosti.

    http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%91%D0%B5%D0%BB%D0%B0_%D1%9B%D0%B0%D0%BE
  • Izzy

    26.10.2013 21:02
    @Joja
    Bravo! I žuti i crni se zajebavaju, dok narod tone, sve dublje i dublje...
  • Lala

    26.10.2013 20:32
    a jel su ..
    propali vojvoda i njegov picousti bili na sahrani??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.