Dva veka od rođenja Njegoša

Danas se navršavaju tačno dva veka od rođenja pisca "Gorskog vijenca" Petra II Petrovića Njegoša, mitropolita crnogorsko-primorskog.
Danas se navršavaju tačno dva veka od rođenja pisca "Gorskog vijenca" Petra II Petrovića Njegoša, mitropolita crnogorsko-primorskog.

Njegoš je rođen kao Rade Tomov Petrović 13. novembra 1813. u Njegušima, a umro na obližnjem Cetinju 31. oktobra 1851. godine.

Njegoš je još kao mlad vladar sredio političke prilike u zemlji, organizovao sudove, izdejstvovao povećanje pomoći od Rusije, ustanovio senat, podigao prvu osnovnu školu i osnovao štampariju (1834. godine). Po vlastitoj želji Njegoš je septembra 1855. godine, u vreme vladavine knjaza Danila Petrovića, sahranjen u kapeli na Lovćenu.

Pre nego što je 1974. godine, na vrhu Lovcena, zamenjena granitnim mauzolejom - spomeničkim kompleksom, koji je projektovao hrvatski vajar Ivan Meštrović, kapela je nekoliko puta pretrpela velika oštećenja, najviše u Prvom svetskom ratu, krajem 1915. godine, kada je pogođena projektilima austrijske artiljerije. Sredinom dvadesetih godina prošlog veka je napravljena nova kapela, u koju su tada prebačene Njegoševe kosti.

O Njegošu, koji se smatra najvećim i srpskim i crnogorskim pesnikom prvi je pisao njegov savremenik srpski pisac Ljuba Nenadović u "Pismima iz Italije". U centru Beograda, između Kapetan-Mišinog zdanja i Filozofskog fakulteta je njegov bronzani lik, delo Sretena Stojanovića.

Kulturno-obrazovni program RTS-a u novembru prikazuje ciklus emisija posvećenih ovom velikanu srpske književnosti i istorije. Srpsko bibliofilsko društvo 200 godina od rođenja Njegoša obeležava i izložbom prvih i retkih izdanja njegovih knjiga pod nazivom "Vladika i pesnik - vladar i mislilac", koja je otvorena u holu RTS-a.

U čast velikog pesnika u Narodnom pozorištu će večeras biti izvedeno muzičko-scensko delo "Njegoš nebom osijan" uz prenos na Drugom programu RTS-a.

  • 13.11.2013 21:01
    hocemo spomenik njegosu u Novom Sadu,covek je jedan od velikih i zasluznih Srba.
  • Agronom sa sela

    13.11.2013 14:11
    Његош
    "Благо томе ко довијек живи, имао се рашта и родити"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.