Reakcije na slučaj Tešin: Nasilje nad kulturom

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) pozvala je danas Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje da uzmu u zaštitu doskorašnjeg direktora kikindskog Kulturnog centra, književnika Srđana Tešina.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina (GV) pozvala je danas Ministarstvo kulture i informisanja i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje da uzmu u zaštitu doskorašnjeg direktora kikindskog Kulturnog centra, književnika Srđana Tešina.

Tešin je nakon smenjivanja sa mesta direktora odbio da potpiše aneks ugovora po kojem bi kao profesor filozofije trebalo da obavlja poslove referenta za tehničke poslove i poslove održavanja.

"Ponižavanje Tešina jeste surovo političko nasilje nad kulturom i zdravim razumom i to nasilje uveliko nadilazi lokalne okvire. Ono govori o opasnoj nameri vlastodržaca da iz kulture očiste sve one koje se ne uklapaju u klerikalno-nacionalistički kulturni model", saopštila je Građanska Vojvodina.

Srpski PEN centar navodi da je "ogorčen zbog progona i šikaniranja" kojima je izložen jedan od najznačajnijih pisaca u novoj generaciji srpske književnosti.

"Ovakva cinično omalovažavajuća ponuda je bahato divljanje vlasti i nastojanje da se bez posla ostavi književnik koji je u protekloj deceniji, zajedno s nekoliko svojih mlađih kolega, od Kikinde napravio jednu od najprepoznatljivijih tačaka na književnoj i kulturnoj mapi Srbije. Kao direktor, Tešin je vodio Kulturni centar Kikinda tako da ta ustanova danas spada u red nekoliko najznačajnijih kulturnih institucija te vrste u zemlji", dodaje se u saopštenju Upravnog odvora Srpskog PEN centra.

  • Podrska za Tesina

    03.01.2014 18:59
    Kulturna politika
    Sramota!!!
    A sada kada se digla hajka, pokusace da ga diskredituju.
    Tesin je dobar pisac i dobro je vodio KC u Kikindi.
    Ostalo je da ucine nesto - oni koji to mogu, mislim na Ministarstvo kulture. Nekako verujem u Tasovca i Ristica.
    Imali smo slicnu situaciju, doduse s obrnutim politickim akterima, ranije i ovde kod nas u Novom Sadu, kada je Gradska vlast, promenila sopstveni Statut i mimo Zakona o bibliotekarstvu smenila tadasnjeg direktora biblioteke. Ne ulazim sada ja ovde da li je bilo boljih resenja ili ne, da se ne stvara polemika oko toga, vec o tome da nije postovan Zakon. Direktora Gradske (maticne biblioteke) bira pokrajinska administracija, a ne gradska i tacka. Zakon je tu jasan! U Zajecaru su nedavno napali bivseg direktora zajecarske biblioteke pesnika Jelenkovica,fingiraju neki izmisljeni proces za putne troskove, evo koliko cujem i u Vrbasu u biblioteci su doveli za novog v.d. direktora osobu koja ne ispunjava zakonom predvidjene uslove. Cuje se da hoce da menjaju Statut biblioteke i da zanemare Zakon.
    Bez obzira koja je vlast - kultura nam je zbog toga otisla tamo gde vec jeste i zato ne treba da se bunimo sto nadri pisci i kvazi knjizevnice, spiritualisti i ini (pasuljijade, kotlicijade, slaninijade, kobasicijade, fijakerijade) cine VRH (kako bi to mladi rekli) kulture. Mi stariji smo i ponesto zakacili iz ranijeg vremena, a nasoj deci neka su sve sile i ovozemaljske i onozemaljske u pomoci jer im mi nismo mogli vise pomoci od ovoga sto sada imaju.
    Srecna Vam Nova godina, neka Vam svima bude bolja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.