Javna preduzeća nemaju plan za 2014.

Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je danas da javna preduzeća i državna preduzeća u restrukturiranju nisu do 31. decembra 2013. ispunila obavezu da dostave predloge poslovnih planova za 2014. i dat im je rok da to učine do 25. januara.
Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je danas da javna preduzeća i državna preduzeća u restrukturiranju nisu do 31. decembra 2013. ispunila obavezu da dostave predloge poslovnih planova za 2014. i dat im je rok da to učine do 25. januara.

Javna i državna preduzeća, kako se navodi u saopštenju, treba da dostave podatke i o tome da li su u 2013. godini isplaćivala 13. plata, i u kom iznosu. Dodaje se da Ministarstvo privrede od njih traži i primerak kolektivnog ugovora, spisak aktivnih sindikata i broj njihovih članova, kao i troškove svakog od sindikata koji su u 2013. išli na teret preduzeća.

Ministar privrede Saša Radulović uputio je poslovodstvima javnih i državnih preduzeća dopis u kom je precizirano šta treba da sadrže i kako treba da izgledaju poslovni planovi za 2014. godinu.

Finansijski izveštaji za 2013. i finansijski planovi za 2014. treba da budu urađeni u skladu sa međunarodnim računovodstvenim standardima, kako bi se prikazala realna i fer tržišna vrednost imovine preduzeća.

Dosadašnji uobičajeni način obračuna imovine preduzeća, kako je ukazalo Ministarstvo privrede, bio je takav da je prikazivana niža vrednost imovine, čime su najviše oštećeni budžeti lokalnih samouprava, jer se porez na imovinu plaćao na knjigovodstvenu vrednost.

Poslovnim planom javnih i državnih preduzeća, kako je preporučilo Ministarstvo privrede, potrebno je predvideti mere za unapređenje korporativnog upravljanja. Poslovodstvu je skrenuta pažnja na neposrednu odgovornost u planiranju režijskih rashoda.

U planu za 2014. godinu preduzeća bi trebalo potpuno da izostave rashode za sponzorstva, donacije i pomoći, kao i da maksimalno smanje troškove za reprezentaciju, reklame i marketing, a finansijski plan ne treba da predviđa ni 13. platu u 2014. godini.

  • 16.01.2014 08:13
    ns
    Svakom direktoru 1.000.000 dinara kazne po mesecu kasnjenja. Licno a ne firmi kazna i poslati da im se popise imovina i resen problem .
  • ZoranNS

    15.01.2014 21:38
    Opšta sabotaža Radulovića
    Opšta sabotaža Radulovića, počev od Sindikata, Javnih preduzeća, celokupne birokratije do Dinkića, koji bi da vrati "svoj" resor. Oni koji bi po starom su još uvek veoma moćni, a to što Srbija tone baš ih briga.
  • ukor

    15.01.2014 20:49
    Sta ako ne daju plan hoce li dobiti ukor razrednog staresine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija