Apelacioni sud ukinuo svaku petu prvostepenu presudu

Krivično odeljenje Apelacionog suda u Beogradu prošle godine ukinulo je svaku petu prvostepenu presudu i te predmete vratilo na ponovno suđenje. U Jukomu ocenjuju da je to alarm koji se mora ozbiljno shvatiti.

Krivično odeljenje Apelacionog suda u Beogradu prošle godine ukinulo je svaku petu prvostepenu presudu i te predmete vratilo na ponovno suđenje.

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković rekao je da je najveći broj odluka ukinut zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Tokom 2013. godine Krivično odeljenje je rešilo ukupno 14.135 predmeta, od kojih je oko 2.800, odnosno 20 odsto vraćeno na ponovno suđenje. Statistika pokazuje i da je oko 65 odsto prvostepenih odluka potvrđeno, oko 12 odsto odluka preinačeno, a oko tri odsto predmeta je rešeno na drugi način (na primer odbacivanjem žalbe).

Milenković je naveo da mu je "nejasno zbog čega nastaju negativni komentari kod ukidanja prvostepenih presuda", jer, kako je naveo, žalbeni sud ni na koji način ne prejudicira konačnu odluku. "Imajući u vidu da je obaveza drugostepenog suda da uvek ukine prvostepenu presudu ako postoji apsolutna bitna povreda postupka ili kada je činjenično stanje u prvostpenom postupku pogrešno ili nepotpuno utvrđeno, nalazim za potrebnim da skrenem pažnju javnosti da bi održavanje takve prvostepene odluke na snazi značilo da je žalbeni sud postupio suprotno zakonu", kazao je Milenković.

Alarm koji se mora ozbiljno shvatiti

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević ocenio je da je podatak da je svaki peti predmet vraćen na ponovno suđenje alarm koji se mora ozbiljno shvatiti. "Treba ozbiljno preispitati odgovornost samog Apelacionog suda – da li je opravdano što se toliki broj predmeta vraća na ponovno suđenje ili je problem u kvalitetu prvostepenih presuda. To je pitanje i odgovornosti onih koji kontrološu pravousuđe, dakle Visoki savet sudstva mora imati svoj stav", rekao je Antonijević.

On je upozorio da takva situacija može da parališe sistem pravosuđa. "U nekim ozbiljnim državama, ovo bi bio ozbiljan alarm. Ako skoro trećinu presuda vratite, vi ceo sistem opterećujete – ne postoji mogućnost da u kratkom periodu okončate postupak i to građane košta i živaca i sredstava", rekao je Antonijević.

On je naveo da je za ozbiljniju analizu neophodno usavršiti sistem praćenja predmeta koji će omogućiti da se uđe u konkretne slučajeve.

  • 05.03.2014 07:44
    @Mile
    Ako biste da radite odgovoran posao za državu, odlučite se za državno obrazovanje, to je jedino logično. Sa privatnim obrazovanjem, birajte privatnu praksu, pa možete da zarađujete mnogo više od državne plate, ako ste kvalitetni.

    Stanje u pravosuđu je samo slika st(r)anja u državi. Na žalost, nije bolje ni u drugim oblastima.
  • 05.03.2014 00:38
    Kako je lik odlicno stigao od petine do trecine za samo jedan pasus :D
  • Adv

    04.03.2014 22:15
    U čemu je problem, pa to je samo 20%.Naslov je mogao da bude i 80% presuda potvrđeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.