Čabarkapa: Katastrofalni rezultati privatizacije medija

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa izjavila je da je privatizacija medija u Srbiji imala katastrofalne rezultate i ukazala da zakoni i Ustav Srbije dozvoljavaju i čak obavezuju lokalne samouprave da obezbede informisanje, posebno u sredinama i na jezicima nacionalnih manjina.
Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa izjavila je da je privatizacija medija u Srbiji imala katastrofalne rezultate i ukazala da zakoni i Ustav Srbije dozvoljavaju i čak obavezuju lokalne samouprave da obezbede informisanje, posebno u sredinama i na jezicima nacionalnih manjina.

"U lokalnim sredinama javnost je ostala bez profesionalne informacije, a zaposleni su ostali bez svojih radnih mesta", rekla je Čabarkapa.

Prema njenim rečima, iako se često može čuti da Zapad insistira da se država povuče iz medija, evropska praksa iz ove oblasti je potpuno drugačija, te se, pored ostalog, Sindikat novinara Srbije protivi privatizaciji nacionalne agencije Tanjug.

"Brisel, a i mi insistiramo na transparentnosti vlasništva i transparentnosti finansiranja. U zemljama EU postoje državne agencije. Tanjug je agencija sa velikim iskustvom, priznata u svetu i, što se nas tiče, nema razloga da se tu bilo šta menja", rekla je Čabarkapa.

Prema njenim rečima, zakoni Srbije i Ustav Srbije dozvoljavaju i čak obavezuju lokalne samouprave da obezbede informisanje, posebno u sredinama i na jezicima nacionalnih manjina.

Ona je podsetila i da u zemljama EU postoje regionalni javni servisi, postoje lokalni medijski servisi. "Navešću primer Hrvatske gde je od 150 lokalnih medija, u polovini slučajeva osnivač medija lokalna samouprava, a polovina je u vlasništvu zaposlenih-akcionara".

Jedan od primera loše privatizacije je i Televizija Pirot, gde je privatizacija na insistiranje Sindikata novinara Srbije raskinuta, navela je ona.

"Nakon privatizacije, TV Pirot je bila dovedena na rub stečaja, mi smo tražili da se poništi privatizacija, ona je poništena, radnici TV Pirot su uspeli da dignu firmu na noge i oni su vrlo zainteresovani da budu budući vlasnici kroz akcionarsko društvo i mi verujemo da će u tome uspeti", rekla je predsednica Sindikata novinara Srbije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.