Goati: Kraj nadiranja partijskih diletanata

Nova vlada u celini ima dobar sastav, sa nekim izrazito dobrim rešenjima, ocenio je danas Vladimir Goati iz "Transparentnost Srbija", ocenjujući da "ona predstavlja završetak horizontalnog i vertikalnog nadiranja partijskih diletanata u prostor ključnog odlučivanja".
Nova vlada u celini ima dobar sastav, sa nekim izrazito dobrim rešenjima, ocenio je danas Vladimir Goati iz "Transparentnost Srbija", ocenjujući da "ona predstavlja završetak horizontalnog i vertikalnog nadiranja partijskih diletanata u prostor ključnog odlučivanja".

"Sastav nove vlade uliva više optimizma nego sastav ranijih, ako se izostavi prva posle petooktobarskih promena", rekao je on za Televiziju B92.

Ne želeći da po imenu navede članove vlade koje smatra za "izrazito dobar" izbor, Goati je rekao da je tu ocenu doneo na osnovu poznavanja njihovog dosadašnjeg rada, iskustva i ocena drugih sredina u kojima su radili.

"Mislim da je premijer imao dovoljno snage da uključi nezavisne ljude, ali uglavnom znalce", rekao je on i dodao da "tu ima i nekih poznatih likova koji ne ulivaju poverenje", ali da više "nemamo partijske prišipetlje koji od znanja imaju pre svega sposobnost da udovolje šefu vlastite stranke."

Ističući da veruje "da i u samoj Srpskoj naprednoj stranci, koja je osvojila tako razornu većinu, mnogima ne teku suze radosnice", Goati je dodao da su u vladi i neki partijski ljudi, ali uglavnom na mestima bez resora .

Na pitanje da li je na vlasti široka koalicija iz razloga što SNS traži širu podršku, Goati je odgovorio da je "prednost da takva koalicija na neki način pokušava da socijalizuje odgovornost za vrlo teške, bolne mere koje će smanjivati standard stanovništva".

On je ocenio da će prvi test izdržljivosti vlade biti rebalans budžeta i objasnio da "stvari stoje verovatno čak i gore nego što je premijer ocrtao situaciju".

Govoreći o najavljenim merama, on je rekao da od sveg srca želi uspeh jer bismo za četiri godine, "po toj hrabroj, možda preoptimističkoj najavi trebalo da budemo jedno drugo, možda neprepoznatljivo društvo", ali je dodao da ostavlja prostor i za skepsu.

Smanjenje plata korisno samo uz ostale mere

Smanjenje plata u javnom sektoru od 10 odsto biće korisno samo ako tu meru budu pratile reforme i ostale mere za rast privredne aktivnosti, izjavio je danas profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić.

U suprotonom će smanjenje plata u javnom sektoru doprineti smanjenju agregatne tražnje odnosno deflatornoj tendenciji koja uvodi privredu u recesiju, rekao je Grubišić.

Govoreći o ekspozeu premijera Aleksandra Vučića, Grubišić je kazao da smanjenje plata u javnom sektoru treba da prati i smanjenje zaposlenih javnom sektoru, najavljeno restrukturiranje javnih preduzeća, jačanje privatnog sektora i drugo, što bi sve trebalo da doprinese stabilnom povećanju aktivnosti privrede.

Grubišić je kazao da je za početak 2015. najavljen preokret trenda, a već u 2016. stabilan privredni rast, koji treba da omogući jačanje plata u javnom sektoru, nakon ovog početnog smanjenja.

Prema njegovim rečima, uvek može da se desi nešto neplanirano i van kontrole i da se zato, prema programu vlade, očekuje da ta "strategija kupovine vremena" dovede do blagog povećanja javnog duga, ali onda i njegove stabilizacije do 2016. i smanjenja duga.

Jačanje privatnog sektora jedino može da doprinese stabilnosti privredne aktivnosti, naglasio je Grubišić dodajući da je dobro što je upravo to vlada stavila u "epicentar" svog ekonomskog programa, čiji su glavni pravci reforme.

"Tempo smanjenja zaposlenih u javnom sektoru treba da prati prelazak u privatni sektor i njegovo jačanje, jer taj sektor zapravo puni državnu kasu", naveo je on.

Najavljeno je, kako je rekao Grubišić, da će do kraja ove godine biti zaokružen set reformskih zakona, koji treba da omogući jačanje privatnog sektora, zatim podsticaji i subvencionisani krediti i sve ono što treba da omogući dugoročno održivu ekonomsku politiku,

On je kazao da do kraja godine prvo treba da se zaokruži taj institucionalni okvir, a u 2015. da počne privatizacija Telekoma i da se taj proces privatizacije realizuje u roku od šest meseci, kao i da se u 2016. godini privatizuje EPS sa manjinskim partnerom.

"Čini mi se da su ključni motivi kod privatizacija preduzeća, koje su ranije bile budžetski motivisane - da bi se popunjavale rupe, dok je po pitanju Telekoma sada ključno da se mora pratiti konkurencija", naglasio je Grubišić.

Vlada kao većinski vlasnik Telekoma, prema njegovim rečima, ne može da isprati potrebne investicione cikluse u Telekomu i jasno se vidi da je motiv drugačije prirode - da se održi strateška pozicija Telekoma na tržištu operatera i u mobilnoj i fiksnoj telefoniji.

"Treba pažljivo razmotriti šta onda uraditi sa tim vanrednim prihodom koji će se pojaviti od privatizacije, ali nikako ne bi smelo da se ponovo uđe u sferu budžetske potrošnje već da se tim novcem dodatno podstakne privredna aktivnost i jačanje privatnog sektora", dodao je Grubišić.

  • 29.04.2014 05:29
    Nova vlada u celini ima dobar sastav.
    Maja Gojkovic
    Igor Mirovic
    Riba od glave smrdi,ovo govorim iz iskustva jer sam ziveo u Novom Sadu i u periodu od 2004 do 2008 kada su oni cinili vrh SRS a sad SNS.
    Necu ostale da nabrajam ali ovo je samo jos jedna REKONSTRUKCIJA i nista vise.
  • 29.04.2014 04:42
    TUGOMIR
    Nemam komentar. Strašno je, ovi nas toliko prave budalama da sam frapirana. Politika je umešala svoje prste u sve pore života da ni baba sera ne može biti a da nije u politici.Ma nosite se svi u p.. m... idioti.
  • liman država

    28.04.2014 21:24
    nema više mesta
    svi "diletanti" su zauzeli svoje fotelje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija