Vujović: Upravljanje u javnim preduzećima kao u privatnom sektoru

Novi ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da su ekonomski problemi u Srbiji toliko narasli da se više ne mogu odlagati.
Novi ministar privrede Dušan Vujović izjavio je da su ekonomski problemi u Srbiji toliko narasli da se više ne mogu odlagati.

Vujović nije odgovorio na pitanje kada se može očekivati otvaranje novih radnih mesta i pad nezaposlenosti, nego je rekao da u privredama poput srpske "postoje ciklusi i potrebno je promeniti strukturu zaposlenosti sa stare na novu".

"U tom procesu neki dobijaju, a neki gube, ali je jako važno da neto bude dobitak. Svuda u svetu radna mesta počivaju na razvoju malog i srednjeg biznisa, ali i velikog biznisa", rekao je Vujović.

Vujović je naveo da će pravi način za otvaranje "stotina hiljada radnih mesta" biti privlačenje novih investitora u kombinaciji sa investicionom klimom. Ministar privede nije odgovorio na pitanje kada će biti završeno rešavanje problema 153 preduzeća u restrukturiranju. "Tamo gde nema perspektive, obezbediće se socijalni programi za one koji će ostati bez posla i obuka za nove poslove, a iz stečajne mase pokrenuće se nova preduzeća u privatnom sektoru, prvenstveno", rekao je Vujović.

Drugi deo su preduzeća koja mogu da nešto urade uz dopune i popravke, a treći blok su preduzeća koja imaju malo veću šansu da nešto urade, naveo je Vujović. "Nisam optimista da će se tako lako naći rešenja za preduzeća koja 20 godina ne rade ništa i ne proizvode, ali mislim da je to jasan signal da pravimo novi početak i da se koristi politički mandat da se napravi novi ekonomski početak i na tim zdravim osnovama možda nešto bolje uradimo u narednim godinama".

Ministar privede je dodao da postoje tri načina podrške privatnom sektoru - smanjivanje državnih intervencija i usvajanje zakona, podsticajne mere koje su postojale i ranije ali će ubuduće biti efikasnije, i čišćenje propisa koji ometaju otvaranje novih radnih mesta i investicija, poput kabastih i dugačkih propisa za dobijanje građevinskih dozvola.

Upitan o javnim preduzećima, Vujović je odgovorio da ne sledi nikakva centralizacija vlasti i vraćenje centralne državne uprave u javna preduzeća, nego će Vlada pokušati da se u javnim preduzećima uvedu isti standardi upravljanja koji postoje svuda u svetu i u privatnom sektoru. "Naš cilj je da se poboljša način izbora profesionalnih menadžera u javnim preduzećima i da se pojača uloga kontrolnih, nadzornih organa u tim preduzećima i da se izoštri uloga Vlade, koja će postavljati jasne ciljeve, strategiju, kao i planove za postizanje tih ciljeva", rekao je Vujović. Dodao je da javna preduzeća mogu da imaju veće plate "čak i od privatnog sektora ako ostvaruju te planove".

  • marica

    29.04.2014 09:22
    I javna preduzeca moraju da posluju po trzisnim principima i da im je glavni cilj profit. Plate prema mogucnostima.
  • KOmša

    29.04.2014 08:31
    ljudi
    Problemi koji postoje nisu nastali sami od sebe... neko ih je proizveo, napravio,.. svaka akcija ima svoju reakciju,... rad ima svoje ishodište, i nerad ima svoje uzrokovano stanje.
    Opet će likovi na "vlasti" da prosipaju priče o problemima, neophodnosti da se reše problemi, i tako će prolaziti godine, oni će dobijati dobrane plate, a ništa se neće dogoditi... dokle god su ljudi (koji rade) spremni da trpe, zarad to malo što dobijaju za preživljavanje. KOja je granica trpeljivosti, mazohizma? KOja je granica nepoštenja, beščašća i nemorala?
  • ministarstvo propasti

    29.04.2014 08:20
    Sve je gospodin lepo zamislio jos da nam odgovori na pitanje odakle Srbiji kapital, tehnologija, znanje i trziste gde bi plasirali robu. Jedino nisu problem tajkunski monopoli to slucajno nemojte dirati. U uslovima drzavog i paradrzavnog monopola uz enormne takse i doprinose nikakav mali i srednji biznis se ne moze razviti sto je gospodinu savrseno jasno. Sta je zajednicko Kosticu, Miskovicu, Matijevicu i ostalima? Zajednicko je da odlicno posluju i u DS i u SNS rezimu. Odlicni su nasi strucnjaci da sve ispricaju osim sustine problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija