Najkorumpiraniji su rukovodioci u policiji

Osnovni oblik korupcije u policiji je primanje mita od građana, dok su najkorumpiraniji rukovodioci u policiji, pokazuje istraživanje koje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku, kaže istraživač tog centra Saša Đorđević.
Osnovni oblik korupcije u policiji je primanje mita od građana, dok su najkorumpiraniji rukovodioci u policiji, pokazuje istraživanje koje je sproveo Beogradski centar za bezbednosnu politiku, kaže istraživač tog centra Saša Đorđević.

"Kao najčešći oblik korupcije u policiji se javlja primanje mita i to se uglavnom vezuje za saobraćajnu policiju. Po ozbiljnosti oblika korupcije najveći problem prouzrokuje upravo curenje informacija iz policije. Iza toga je i rad policajaca kao privatnog obezbeđenja određenih privatnih lica i njihove imovine", ističe Đorđević.

Nisu svi oblici korupcije podjednako društveno opasni, ukazuje profesor na Fakultetu za bezbednost Zoran Dragišić. "Svaki oblik korupcije je naravno opasan. I korupcija da se uzme dve tri hiljade dinara da se ne napiše kazna je takođe društveno opasna pojava, koju svakako treba suzbijati. Ali, to ni izdaleka nije opasno kao kada imate korumpirane vrhove policije koji rade u interesu privatnog kapitala ili kriminalnih grupa“, kaže Dragišić za RTV.

Na povezanost visoko rangiranih pojedinaca u policiji sa vrhovima kriminalnih grupa ukazuje i Milan Nikolić iz Centra za proučavanje alternativa. "Na suđenju Darku Šariću se pokazuje da je on dugo uživao zaštitu nekih vrhova policije. Ko su ti ljudi, ko su ti policijski generali, on govori o nekom "generalu Papaji", ostaje da se vidi", kaže Nikolić.

Centar za proučavanje alternativa odustao je od istraživanja o korupciji u policiji i vezama između politike, policije i krupnog kapitala i kriminogenih grupa, jer su informacije o tome duboko skrivene, a istraživači u velikoj opasnosti, ističe Nikolić.

Saša Đorđević ukazuje na curenje informacija iz policije kao jedan od najopasnijih vidova korupcije koji ugrožava rad i drugih državnih organa. "Pre svega je reč o curenju informacija prema tabloidima, koje u potpunosti ugrožava bezbednost i privatnost ljudi i istragu, a na neki način u potpunosti se curenjem informacija obesmišljava rad policije i tužilaštva", smatra Đorđević.

O razmerama korupcije u policiji svakodnevno svedoče brojne afere u tabloidima, a potvrđuju i podaci Sektora unutrašnje kontrole MUP-a koji je lane podneo 116 krivičnih prijava protiv 149 lica, od kojih su 124 policijski službenici. Razlozi - zloupotreba službenog položaja, primanje mita, falsifikovanje isprava, prevara, trgovina uticajem, zlostavljanje i mučenje i drugo.

Predsednik Nezavisnog sindikata policije Momčilo Vidojević međutim kritikuje Sektor unutrašnje kontrole. "Podnosili smo prijave protiv pomoćnika direktora, načelnika policijskih uprava, organizacionih jedinica... Nažalost, Sektor unutrašnje kontrole je to samo deklarativno odrađivao, a kada je trebalo da se pokupe izjave i dokazi od policijskih službenika, prijave su odbacivane. Taj Sektor maltene ništa nije radio i to je anomalija u MUP-u", kaže Vidojević i dodaje da su umesto prijavljenih stradali podnosioci prijava.

Stručnjaci misle da povećanje plata neće bitnije smanjiti korupciju, već da su potrebne ozbiljnije i sveobuhvatnije mere, navodi Dragišić. "Nije dovoljna trenutna akcija, nego ozbiljan, sistematičan rad svih rukovodilaca u policiji i Sektoru za unutrašnju kontrolu. Ono što je od neprocenjivog značaja to su obrazovne i vaspitne mere i selekcija kandidata za policijske službenike“, kaže Dragišić.

Analitičari se slažu da bi trebalo znatno ojačati Sektor unutrašnje kontrole koji trenutno ima 90 zaposlenih u centrali i nekoliko područnih odseka, a taj broj kontrolora pokriva 46 hiljada pripadnika MUP-a.

  • 04.06.2014 20:21
    Juzna pruga.
  • peki

    04.06.2014 18:08
    Varate se...
    A direktori u Vladi,javnim preďuzecima,..tenderi bla bla bla
  • Cole

    04.06.2014 18:02
    hvala
    na obavestenju.Eto nismo znali da su pubovi najkorumpiraniji.Osetili smo to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija