Prijava zbog zloupotrebe službenog vozila

Državna revizorska institucija Srbije ustanovila je da se službena vozila koriste neracionalno i već je podnela jednu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe.
Državna revizorska institucija Srbije ustanovila je da se službena vozila koriste neracionalno i već je podnela jednu krivičnu prijavu zbog zloupotrebe.

Direktor DRI Radoslav Sretenović kaže da je podneta krivična prijava protiv lica koje je oštetilo budžet Srbije za 1,32 miliona dinara. "To lice je upravljalo službenim vozilom koje je za 10 meseci 2012. godine prešlo 100.000 kilometara, iako je dato samo sedam putnih naloga na njegovo ime", rekao je Sretenović.

Kako je Sretenović objasnio, podaci do kojih je došao DRI o zloupotrebi lica protiv kojeg je podneta krivična prijava razlikovali su se od podataka državnog organa koje je koristilo to vozilo. Sretenović nije mogao da kaže koja je to državna služba jer je u toku istraga na osnovu podnete krivične prijave.

DRI je od 126 direktnih budžetskih korisnika prikupio podatke o broju vozila koja koriste, kada su nabavljena, koja im je nabavna, a koja sadašnja vrednost, koliko su kilometara prešla od dana nabavke do kraja 2012.

Prema dostavljenim podacima 643 vozila (10,3 odsto) u 2012. godini nije korišćeno, pa se kako navode predstavnici DRI, nameće pitanje zašto su nabavljana.

Traženi su i podaci o tome u čijem su vlasništvu vozila, koji je pravni osnov za korišćenje, kolika je prosečna potrošnja goriva, koliki su rashodi za gorivo, održavanje, rezervne delove, registraciju, osiguranje i parkiranje.

Službena vozila opšte namene su od dana nabavke do 31. decembra 2012. godine prešla blizu 590 miliona kilometara dok su u 2012. godini prešla ukupno više od 67 miliona kilometara, odnosno u proseku 12.000 kiliometara po vozilu.

"Oko 67 miliona pređenih kilometara bi se moglo meriti time kao da 10 puta obiđete zemljinu kuglu", rekao je Sretenović ilustrujući podatke iz izveštaja o reviziji svrsishosdnosti poslovanja "Upravljanje službenim vozilima direktnih korisnika budžeta Republike Srbije".

Pređena kilometraža direktnih budžetskih korisnika po vozilu varira od 0 do preko 100.000 kilometara.

Nakon analize dobijenih podataka državni revizori su odabrali 15 od 126 direktnih budžetskih korisnika za detaljnu analizu.

Utvrđeno je da postoji 26.966 automobila kojima upravljaju direktni budžetski korisnici, od čega je 6.244 vozila opšte namene, a 20.722 vozila posebne namene.

Ovo je prvi izveštaj DRI o reviziji svrsishodnosti poslovanja, a sledeći će biti o korišćenju imovine Republike Srbije.

  • Miki

    29.11.2019 15:45
    Zloupotreba sluzbenog vozila
    Poljoprivredna inspektorka iz Kragujevca dugi niz godina koristi sluzbeno vozilo za soping, trcanje, teretanu, slave, proslave, prevozenje cerke i komsinica i odlazak i povratak sa posla.U poslednje vreme krije sl. vozilo u blizini zgrade u kojoj stanuje.Obratite paznju, BG 752- NP, skoda fabia.SRAMOTA !!!
  • Steva-NS

    27.06.2014 15:16
    U Srbiji se i bedinerke voze,službenim vozilima.Stvar prestiža je,vaditi sepetke iz gepeka.Ko ne veruje,nek obrati pažnju.A DRI je za to,da potvrdi moć pojedinaca.Da nije tako,odavno ne bi imali posla.
  • Milan

    27.06.2014 14:22
    Ima toga mnogo!
    Ista situacija je u u PU Novi Sad, nekoliko desetina auta na licnom zaduzenju neopravdano i nezakonito. Voze se u svadbe, na izlete, obilaze se vikendice, voze se članovi porodica i još mnogo toga. Vise od 50% utrošenog goriva potroše baš ovi pojedinci na račun poreskih obveznika a sve uz prećutnu dozvolu pretpostavljenih, DOKLE?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.