Telekom, Železnice i Srbijagas najviše kriju informacije

Državnim firmama lakše je da plate kaznu iz budžeta Srbije, odnosno trošku građana, nego da ispoštuju zakon i daju informacije koje su po zakonu dužni da daju. Njihovu bahatost smo platili više od sedam miliona dinara, a evidentirano je takvih 76 slučajeva.

Državnim firmama lakše je da plate kaznu iz budžeta Srbije, odnosno trošku građana, nego da ispoštuju zakon i daju informacije koje su po zakonu dužni da daju. Njihovu bahatost smo platili više od sedam miliona dinara, a evidentirano je takvih 76 slučajeva.

U tim slučajevima državne firme nisu ispoštovale zakon i postupile po nalogu poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, koji je bio prinuđen da donese i rešenje o kažnjavanju, prvo od 20.000 dinara, a potom i od 180.000 dinara.

Telekom, Železnice i Srbijagas u poslednje tri godine imaju najviše kazni poverenika zbog odbijanja da daju informacije koje su bili dužni da daju po zakonu, vidi se u dokumentu koji je Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije "Transparentnost" dobio na svoj zahtev iz kancelarije poverenika.

- Povodom informacije da se veliki državni novac plaća na te kazne, samo zbog bahatog odnosa jer ne postupaju po aktima poverenika, želeli smo da vidimo koji su to državni organi koji se najčešće oglušuju na zahtev poverenika i da vidimo da li su pokretane prekršajne prijave protiv odgovornih.

Ustavno pravo na dostupnost informacija ne bi smelo da zavisi od dobre volje rukovodilaca državnih preduzeća. Kaznu za nepostupanje plaćala je čak i Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta, pa i MUP. Čim se informacije skrivaju, tu sigurno ima kršenja zakona, što ćemo u narednom periodu ispitivati - najavio je Mario Spasić, generalni sekretar "Transparentnosti".

  • 26.07.2014 18:56
    To je ruski Bizmis.
  • ns

    26.07.2014 17:42
    resenje
    Lako resenje: direktoru se pleni imovina u visini kazne a on neka resi na sudu ko nije u firmi postupio po zakonu.
    Partija koja ga je postavila placa istu kaznu za lopuze u svojim redovima koje je postavila na direktorsko mesto. I od sada partija neka plati kaznu pa nece postavljati majmune koji ne znaju posao nego ce dobro razmisliti ko pravi stetu drzavi.
  • ZoranNS

    26.07.2014 17:15
    Ovi zajedno sa EPSom
    Ovi zajedno sa EPSom jači od države.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.