Ljajić: Sprečiti da roba iz EU preko Srbije ide u Rusiju

Posle lošeg iskustva sa mesom, biće sprečen svaki pokušaj prodaje Rusiji hrane, voća i povrća iz EU preko Srbije, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Posle lošeg iskustva sa mesom, biće sprečen svaki pokušaj prodaje Rusiji hrane, voća i povrća iz EU preko Srbije, izjavio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

"Posle odluke Moskve da na godinu dana zabrani uvoz voća, povrća i druge hrane iz EU, odmah su usledile različite kalkulacije, najave, pa i razgovori o tome da se, na primer, jabuke uvezu iz Makedonije i Bugarske i da se onda preko nas reeksportuju na tržište Rusije", naveo je Ljajić.

"To ne smemo dozvoliti, jer bi smo time doveli u pitanje celokupan izvoz iz Srbije u Rusiju. Da bismo sprečili takve i slične situacije dodatno će biti angažovana naša carina, a proizvođači ili izvoznici koji budu pokušali da prevarom dođu do zarade biće najoštrije sankcionisani", rekao je Ljajić za Blic. On je napomenuo da stranci mogu da osnuju firmu u Srbiji i da izvoze za Rusiju, ali ta roba mora da bude proizvedena kod nas.

"Moramo da sprečimo prepakivanje, falsifikovanje i reeksport, ali i da ispunimo sve sanitarne, higijenske, zdravstvene i druge standarde koji su rigorozni. Rusi su pripremili novi pravilnik koji ima 4.000 stranica, gde su jasno navedeni svi uslovi i kriterijumi koji moraju da se ispune i s tim naši proizvođači moraju da budu upoznati", rekao je Ljajić.

  • Sven

    12.08.2014 01:00
    Srbija moze na taj nacin da ugrozi izvoz u Rusiju srpske robe ako bi ucestvovala u takvim radnjama. Poostrene carinske i inspekcijske kontrole mogu to da sprece.
  • 11.08.2014 13:03
    Možda ćeš ti da sprečiš?
  • 11.08.2014 09:51
    Godo
    Poltron kuka unapred...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.