Ubijeni nastavnik i đak, nastavnik srpskog preživeo masakr

Maskirani muškarac, naoružan mačem, upao je danas u školu u Švedskoj i ubio jednog nastavnika i jednog učenika, a ranio dvoje, pre nego što je policija pucala u njega.
Maskirani muškarac, naoružan mačem, upao je danas u školu u Švedskoj i ubio jednog nastavnika i jednog učenika, a ranio dvoje, pre nego što je policija pucala u njega.

Napad se dogodio u gradu Trolhetanu na jugozapadu Švedske, u školi koju pohađaju deca starosti između 6 i 15 godina, uključujući mnoge novopridošle imigrante.

"Jedan nastavnik je preminuo na licu mesta", rekli su lokalni zdravstveni zvaničnici, navodeći da su još jedan nastavnik i dva dečaka, starosti 11 i 15 godina, ranjeni u napadu. Jedan od dvojice dečaka kasnije je preminuo, javio je BBC.

Lokalna policija, koja je obaveštena o napadu oko 10.10 sati po srednjoevropskom vremenu, identifikovala je napadača, ali nije otkrila nikakvu informaciju u vezi sa njim. Motiv napada za sada nije poznat.

U saopštenju policije se navodi da je jedna osoba napadnuta u kafeteriji škole. Prema izveštajima švedskih medija, napadač je ušao u školu noseći masku iz Ratova zvezda i deca su isprva pomislila da je reč o šali.

"Kada smo ga prvi put ugledali, mislili smo da je šala. Nosio je masku i crnu odeću i dugačak mač. Neki učenici su želeli da se slikaju sa njim i pipnu mač", rekao je jedan učenik za švedsku agenciju TT.

Kada je muškarac počeo da napada ljude, ovaj učenik je brzo pobegao, dok je napadač išao iz učionice u učionicu u potrazi za žrtvama. Prema navodima te agencije, nekoliko noževa je korišćeno u napadu.

Direktor odeljenja za javnost u bolnici NAL u Trolhetanu Niklas Kleson izjavio je da je napadač koristio "oružje nalik na noževe". Školu Kronan pohađa oko 400 učenika, a švedski mediji je opisuju kao "problematičnu školu" kada je reč o bezbednosti.

Nastavnici su svojevremeno uložili žalbu inspektoratu škola u Švedskoj, jer su školska biblioteka i kafeterija otvorene za javnost, čime je stvorena nebezbedna sredina za decu.

Švedski premijer Stefan Loften kaže je da je "ovo crn dan za Švedsku".

Policija je kasnije saopštila da je maskirani muškarac, naoružan mačem mrtav. Policija je ranije saopštila da je pucala u napadača, starog oko 20 godina, koji je prebačen u bolnicu.

Srbin koji je preživeo: Deca su mislila da se ubica maskirao zbog Noći veštica

Aleksandar Bošković, Srbin koji živi u Švedskoj i radi kao profesor srpskog jezika u pomenutoj školi, izjavio je da među povređenima nema državljana Srbije.

On je bio na putu ka školi Kronan, a napad se dogodio svega pola sata pre početka njegoviog časa, te je srećom izbegao tragediju u kojoj su četiri đaka povređena, dok je ubijen jedan profesor.

"Deca su mislila da je maskirani ubica zapravo šaljivi kostim za predstojeći praznik Noć veštica, pa su hteli da se slikaju sa njim sve dok mu jedan profesor nije prišao i rekao da su maske zabranjene u školi. Ubica mu je tada zario mač u stomak", priča on.

Slikale su se sa ubicom, ne znajući da je u toku masakr

Ne znajući da su ušetale pravo na poprište masakra, dve devojčice su prišle ubici - da se slikaju. Napadač star 21 godinu, koga je policija ubila, a čiji identitet nije objavljen, imao je nalog na Jutjubu na kojem je postavio materijal u kojem se veličaju Hitler i nacistička Nemačka, a kritikuju islam i imigranti, preneo je AFP.

Napadač je zastao na hodniku škole kada su dve devojčice prišle da se fotografišu sa njim. Mislile su da je u pitanju šala za Noć veštica, a da je krv na maču lažna. Devojka koja je fotografisala jezivu scenu rekla je švedskim medijima da devojke nisu imale pojma sa kim se slikaju.

Maskirani napadač bio je simpatizer ekstremne desnice, preneli su švedski mediji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet