BiH ne da penziju Šešelju

Direktor Federalnog zavoda Penziono-invalidskog osiguranja BiH Zijad Krnjić kaže da neće odobriti penziju haškom optuženiku Vojislavu Šešelju i da će tražiti preispitivanje odluke Instituta za medicinsko veštačenje.
Direktor Federalnog zavoda Penziono-invalidskog osiguranja BiH Zijad Krnjić kaže da neće odobriti penziju haškom optuženiku Vojislavu Šešelju i da će tražiti preispitivanje odluke Instituta za medicinsko veštačenje.

Institut za medicinsko veštačenje Federacije BiH prethodno je ocenio da Šešelj spada u grupu invalida prve kategorije, iz čega proizlazi njegovo pravo na invalidsku penziju.

Zijad Krnjić je, međutim, istakao da Institut za medicinsko veštačenje FBiH nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, niti je iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled. "Institut je sve to, u skladu sa zakonom, mogao da uradi, ali nije, zbog čega ćemo mi sudskim putem osporiti pravni osnov odluke o priznavanju prve kategorije invalidnosti, iz koje proizlazi pravo na invalidsku penziju. Nemamo, dakle, nameru da Šešelju priznamo pravo na invalidsku penziju", rekao je Krnjić.

Direktor Instituta za medicinsko veštačenje Zijad Hadžiomerović rekao je da se u slučaju Šešelja usaglašava deo radnog staža koji je on proveo u BiH, onako kako se to radi za sve druge građane, a reč je o međudržavnoj obavezi koja mora da se ispuni na regularan način. "Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovek uživa penziju iz Srbije i traži usaglašavanje nekoliko godina staža", kaže Hadžiomerović.

Upozorio je da bi odbijanje zahteva Srbije u slučaju Šešelja moglo negativno da se odrazi na sve korisnike iz BiH koji u Srbiji potražuju svoja prava. Pojasnio je da lekarski nalazi koji su iz Srbije dostavljeni BiH potvrđuju da je Šešelj "bolesniji nego što se to predstavlja u javnosti".

Šešelj je od 1981. do 1984. radio kao asistent na Sarajevskom univerzitetu.

  • 10.12.2014 07:35
    I Naser Orić prima...
    ...deo penzije na osnovu staža iz Srbije.
  • milenko

    10.12.2014 06:34
    verovali ili ne
    Koja sprdačina sa nama samima...Bože pravde- hahahahaha....lud,zbunjen,normalan je ovde naje'o !
  • Analitičar

    10.12.2014 05:48
    Janičar
    Ovaj janičar Krnić se vrlo malo razlikuje od ovih naših iz zavoda.Kad vide u dokumentaciji da ti je kraj namerno te vuku po komisijama dok ne umreš da ti ne bi dali ništa jer znaju da će penzija posle preći na ženu.Dodatno, ovaj se plaši političke reakcije iako to nema veze sa realnošću.Naravno da će uslediti očekivane kontra mere.

    Zato ovaj posao treba da rade i tamo i ovamo nekorumpirani profesionalci, a ne stranačke podguzne muve i govna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet