Starica 30. godina živi u buretu

Nesvakidašnja sudbina zadesila je Grozdu Tošić (76), kojoj je u požaru izgorela kuća kod Prnjavora, pa bez struje, vode i osnovnih potrepština živi u buretu 30 godina.
Nesvakidašnja sudbina zadesila je Grozdu Tošić (76), kojoj je u požaru izgorela kuća kod Prnjavora, pa bez struje, vode i osnovnih potrepština živi u buretu 30 godina.

Više od sat vremena četvoročlana ekspedicija, u kojoj se našao i reporter "Novosti", sekla je drveće, šiblje da bi stigla do "doma" 76-godišnje starice Grozde Tošić. Ako se tako može nazvati bure u kome živi ova žena, bez struje, vode, toaleta i svega ostalog što priliči normalnom čoveku u 21. veku. I to već 30 godina.

Na čelu ekspedicije koja je krenula da obiđe ovu ženu koja živi u šumi iznad Gornjih Palačkovaca, od Prnjavora udaljenog petnaestak kilometara je poznati prnjavorski humanista Franjo Rover, predstavnik ovdašnje italijanske zajednice u Štivoru, i odbornik u lokalnom parlamentu. "Čim sam čuo za ovu tragičnu sudbinu, odlučio sam da se prvo u to uverimo, pa da Grozdi obezbedimo kontejner za stanovanje i koliko-toliko uslove dostojne čoveka", govori Rover.

Ekspedicija zatiče vižljastu staricu pred ulazom u bure, natrpano delovima odeće i stiropora i gomilom godinama sakupljenog smeća.

Kao da nije preterano ni iznenađena dolaskom ljudi, možda zbog toga što je čula glas svog rođaka Bore, kome jedino veruje. On priča kako je ova žena, nakon što je ostala sama posle smrti oca, majke i jedine sestre, pa i trošne kuće koju je pojeo plamen, postala stanar plastičnog bureta.

Kako su od usamljene Grozde svi digli ruke, a ona je postajala sve asocijalnija i sve više gubila poverenje u ljude. "E, ovo je moj dom! Ako ništa ne dobijem u selu, u ovoj flaši imam kukuruza u zrnu, koji lakše jedem sa vodom iz ove druge flaše", priča ona dosta razgovetno.  "Prvo noge stavljam u bure, da mi ih u noći ne bi grizle životinje", objašnjava i uslove stanovanja.

Kako kaže plaši se da je ne odvedu u dom, a kontejneru se raduje, pišu "Novosti". Valjaće kad stigne zima. (Novosti)
  • Rodjo

    17.07.2011 08:32
    I ja bih ziveo u buretu...ali ovakvom : http://adf.ly/237936/upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/RochesterRootBeerBarrel.JPG ( otvori link, pa nakon 5 sekundi koje odbrojavaju klik na skip ad ).
  • Gajo

    17.07.2011 03:21
    Koliko se ja razumem u geografiju...
    ... u pitanju je starica iz Bosne, pa Svetlanu i Nsnn bar može malo manje da bude sramota.
  • Radenko

    16.07.2011 21:56
    Ovakvih kao ova zena vidio sam u Americi , Britaniji na stotine , spavaju pod mostovima na ulicama itd , to su ljudi 99 % sa mentalnim problemima a nemojmo sad svi skakati i kriviti drzavu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.