Korisnici Internet Explorera imaju niži IQ

Korisnici najpopularnijeg web-brauzera Internet Eksplorera imaju manji koeficijent inteligencije, pokazalo je istraživanje koje se bavilo online navikama korisnika.
Korisnici najpopularnijeg web-brauzera Internet Eksplorera imaju manji koeficijent inteligencije, pokazalo je istraživanje koje se bavilo online navikama korisnika. Kompanija "AptiQuant", koja se bavi psihometrijskim konsultovanjem, plasirala je online testove inteligencije koje je uradilo 100.000 ljudi, a zatim su ih sortirali na osnovu toga u kojem su "brauzeru" rađeni.

Ispostavilo se da su korisnici "Eksplorera" imali slabije rezultate od prosečnih, dok su korisnici "Chromea", "Opere", "Firefoxa" i "Safarija" na testu inteligencije postigli prosečne i nadprosečne rezultate. Najveći koeficijent inteligencije pokazali su, uglavnom, korisnici "Camina", "Opere" i "Internet Explorera" sa dodatkom "Chrome Famea".

"Studija je pokazala značajnu povezanost između kognitivne sposobnosti pojedinaca i njihovog izbora web-brauzera. Testovi su pokazali da se pojedinci koji imaju slabiji IQ odupiru tome da promene ili nadograde web-preglednik", navodi se u zaključku kompanije "AptiQuant". Studija je pokazala i to da su korisnici IE 6 imali mnogo lošiji rezultat od korisnika koji koriste verziju IE 8.

Ipak, s ovom studijom se ne slažu mnogi stručnjaci. Mat Rosof sa "Businessinsider.com" je istakao da je IE zadani preglednik na mnogim računarima, te da brojne osobe ne znaju kako da preuzmu i instaliraju novi preglednik, prenosi "Daily Telegraph". Ukupni grafikon je pokazao da među onima koji koriste Firefox je najmanji broj onih s niskim koeficijentom inteligencije i najveći broj onih sa prosečnim ili iznadprosečnim IQ.

"Rezultate ne bi trebalo uzimati previše ozbiljno. Testove su radile osobe koje su želele preuzeti test. Međutim, ukoliko želite raspravljati o tome da su korisnici verzije IE 6 glupi da nadograde svoj preglednik, sada bar imate neki empirijski dokaz", kazao je Džered Njuman sa stranice PC World.

  • Andrija Šrek

    06.08.2011 19:27
    ...
    Uh, dobro je, vest je izmišljena. Znači li to da ipak nisam glupav?! Jei!!!
  • babalu

    06.08.2011 09:45
    kvoca
    HMMM... a da nije slučajno kvocient umesto koeficiJent? :D
  • Louiz

    03.08.2011 15:14
    Internet Explorer story was bogus
    http://www.bbc.co.uk/news/technology-14370878

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.