Smrtonosnim gasom protiv 50.000 gusaka

Holandske vlasti će početi da koriste i smrtonosni gas da bi se izborili s ogromnim porastom populacije gusaka oko amsterdamskog aerodorom Šiphol, koje predstavljaju pretnju avionskom saobraćaju, saopšteno je u ministarstvo za zaštitu prirodne sredine te zemlje.
Holandske vlasti će početi da koriste i smrtonosni gas da bi se izborili s ogromnim porastom populacije gusaka oko amsterdamskog aerodorom Šiphol, koje predstavljaju pretnju avionskom saobraćaju, saopšteno je u ministarstvo za zaštitu prirodne sredine te zemlje.

Procenjuje se da oko amsterdamskog aerodroma živi oko 50.000 gusaka, što je 14 puta više nego 2005. godine. Holandija, inače, svojim kanalima i jezerima naročito privlači te ptice.

Zbog povećanog broja gusaka oko Šiphola sve su češća ometanja sletanja i poletanja aviona.

Holandska vlada, lokalne vlasti, organizacije farmera i društva za zaštitu prirodne sredine su u ponedeljak potpisali sporazum o akciji da se problem s guskama ublaži.

Njime je, osim korišćenja jedne vrste smrtonosnog ugljen dioksida, predviđen odstrel gusaka, skupljanje njihovih jaja u radijusu od deset kilometara oko aerodroma, kao i obaveza poljoprivrednika da preoru njive odmah posle žetve, kako se guske ne bi hranile zaostalim zrnima.

Aerodrom će takođe koristiti i radare kojima bi se detektovala opasnost od jata gusaka tokom poletanja i sletanja aviona.

  • milos

    21.04.2012 17:27
    krajnje nehumano i uzasno.to moze da se resi postavljanjem vestackih kojota i lisica na poljima i guske nece sletati, tako resavaju u americi, kako god ali ne da ubijaju.
  • vegan

    18.04.2012 09:41
    Hitler bi bio ponosan na ove.
  • 17.04.2012 18:05
    Da se tako nešto desi u Srbiji, mi bi bili divljaci, ali kada to rade Holanđani, onda je to uredu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.