FOTO: Pirotski umetnici ulice pretvaraju u galerije

Grupa mladih i talentovanih Piroćanaca ukrasila je grafitima, pravim umetničkim delima prolaz ka veznom traktu u centru grada, koji je do skora bio pravo ruglo centra grada i služio kao javni WC nesavesnim Piroćancima u sitnim satima.
Grupa mladih i talentovanih Piroćanaca ukrasila je grafitima, pravim umetničkim delima prolaz ka veznom traktu u centru grada, koji je do skora bio pravo ruglo centra grada i služio kao javni WC nesavesnim Piroćancima u sitnim satima.

Nakon odličnih reakcija i opšteg odobravanja grafita kojima su ukrasili zgrade u Ustaničkoj ulici, mladi i talentovani pirotski umetnici rešili su da ukrase i prolaze u gradu pa je tako već grafitima ukrašen jedan od prolaza u centru grada, koji je proteklih godina služio kao neka vrsta javnog toaleta u sitnim satima.

Jedan od momaka iz ekipe koja svojim pravim umetničkim delima oslikava grad Miloš Ristić kaže za Pirotske vesti da nisu očekivali veoma pozitivnu reakciju javnosti. "Ljudima je dosadilo sivilo i svi su oduševljeni našim grafitima. Ljudi su uglavnom mislili da grafiti ruže grad, međutim, mi smo se potrudili i pokazali da grafiti mogu i da ulepšaju grad. Do sada smo uradili veliki broj grafita tako što smo sami kupovali boje i slično, a sada su se uključile Turistička organizacija Pirot, a konkretno kod sređivanja ovog prolaza pomogao nam je i kafe-bar "Baš Čelik", kaže Ristić.

Dušan Đurić kaže da su sa ukrašavanjem grada grafitima krenuli pre više od mesec dana u Ustaničkoj ulici i da su naišli na pravo oduševljenje stanovnika tog dela grada. "Reakcije su zaista bile krajnje pozitivne, podržavali su nas jer su shvatili da će dobiti lepše okruženje u kome žive. Sada smo krenuli i sa ukrašavanjem prolaza koji je ranije služio kao neka vrsta javnog WC-a. Kako bi skrenuli pažnju i na tu poražavajuću činjenicu mi smo među ostalim likovima i crtežima naslikali i jednu WC šolju, kako bi apelovali na naše sugrađane da ne koriste ovo mesto kao javni toalet. Uostalom, mislim da će tome doprineti i grafiti koji su zaista dali potpuno nov izgled prolazu", kaže Đurić za ovaj lokalni portal.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da je TOP podržala akciju talentovanih Piroćanaca. "Mislim da je ovo efektan način da se oplemene javne površine u gradu i učine zanimljivijim prolaznicima koji se neretko fotografišu pored grafita, pa su oni s pravom postali prava mala turistička atrakcija", kaže Zlatkov.

  • Nišlija

    23.07.2015 11:11
    Ovakvi grafiti se na zapadu smatraju nekom vrstom moderne umetnosti, upravo iz razloga što uklanjaju gradsko sivilo.
    Pozdrav i za g. Zlatkova koji je razumeo potencijal ovakve akcije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.