FOTO: Veoma detaljne slike buba

Oni pripadaju grupi najmnogobrojnijih i najraznovrsnijih organizama na svetu. Ovi insekti jesu veoma neugledni, ali su i veoma prilagodljivi, pa neki od njih mogu da prežive i u svemiru.
Oni pripadaju grupi najmnogobrojnijih i najraznovrsnijih organizama na svetu. Ovi insekti jesu veoma neugledni, ali su i veoma prilagodljivi, pa neki od njih mogu da prežive i u svemiru.

1. Svilena buba

Na slici je prikazana uveličana glava larve svilene bube, na čijem središtu se nalaze usta sa zubima. Ova larva koristi svoje brojne oštre zube za grickanje listova, od kojih preferira lišće belog duda. Sa obe strane usta nalaze se antene, koje služe kao receptori za toplotu i sluh. Malene crne tačke pored antena predstavljaju larvine oči, kojih kod nekih vrsta ima i preko 10. Ovaj insekt je veoma važan za čoveka, jer od svojih izlučevina pravi svilu.

2. Zebrica

Zebrica je vrsta slatkovodne ribe, koja vodi poreklo iz Indije, a uvezena je u Evropu 1905. godine u naučne svrhe. Danas je ova riba česti stanovnik kućnih akvarijuma, jer je zbog zanimljivog zebrastog izgleda, većina ljudi kupuje za kućnog ljubimca. Zebrica se jako brzo razmnožava, pa je veoma pogodna naučnicima za genetička istraživanja. Slika predstavlja uveličan embrion ove ribe, koja pokazuje njena izrazito velika usta i oči koje se nalaze sa strane.

3. Ovčiji krpelj

Ovo je vrsta krpelja koja se najčešće pojavljuje na našem podneblju. Slepa je i živi na vrhovima stabljika ili grana i čeka da neko prođe, pa da se zakači za nogu ili ruku. Ako se na vreme ne istrebi iz kože, ovčiji krpelj može da izazove lajmsku bolest, koja dovodi do pojave artritisa i oštećenja perifernog nervnog sistema.

4. Vodeni medved

Od svih stanovnika planete Zemlje, samo ovaj sitni beskičmenjak, poznat kao vodeni medved, može da se nastani i adaptira uslovima u svemiru. To je zbog njegove veoma izdržljive debele kutikule (površinski sloj), koja ga štiti od svih nepovoljnih klimatskih promena. Takođe, vodeni medved bi mogao da opstane u svemiru, jer ima sposobnost da obustavi rad metabolizma i vrati ga u normalu kad se uspostave povoljni uslovi.

5. Muva - škorpija

Prepoznatljive su po izbačenom usnom aparatu, koji se sastoji od velikog broja oštrih zubića. Naziv su dobile zbog izgleda muškog polnog organa, koji podseća na žaoku škorpije.

6. Vodene buve

Najčešće se mogu naći u jezerima, jer se u hladnim rečnim i morskim vodama teško mogu razmnožavati. Jezera im odgovaraju i zbog velike količine algi koje se u njima mogu naći i kojima se vodene buve hrane. Zato se često koriste kao prečišćivač vode u akvarijumima. Veoma su male, pa se teško mogu uočiti. Najveća veličina vodenih buva dostiže 3mm.

7. Golijat - buba

Ovo je jedna od najvećih buba na svetu, koja može dostići veličinu i 20 cm. Spada u red tvrdokrilaca, koji su najraznovrsnija grupa insekata. Najviše podseća na bubu jelenka, samo duplo većeg.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.