Vučević potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog omladinskog polisa

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog prostora za mlade, koji će biti na mestu tzv. Kineske četvrti.
Vučević potvrdio pet tačaka razvoja budućeg Kreativnog omladinskog polisa
Foto: 021.rs

Time je i definitivno odlučeno da se sačuva arhitektonsko i industrijsko nasleđe bivšeg industrijskog kompleksa koji se nalazi na ovoj gradskoj lokaciji, a što isključuje bilo kakvu mogućnost izgradnje stanova i tržnih centara u Kineskoj četvrti, odnosno korišćenje ovog prostora u sportsko-rekreativne i magacinske svrhe.

On ističe da je postignuta saglasnost svih relevantnih aktera u kulturi i privredi, građana i ostale stručne i zainteresovane javnosti da se krene u realizaciju i razvoj Youth creative polis-a u kojem će biti smeštene sve delatnosti definisane u Akcionom planu primene kulturnih i kreativnih industrija, kao i sve uslužne delatnosti, uključujući i uslužne zanate, koje ovim planom nisu definisane, ali koje doprinose i učestvuju u kulturno-umetničkoj i kreativnoj produkciji.

Kako kaže, osnovaće se Savet za razvoj Youth creative polis-a koji će Radnoj grupi za infrastrukturu i kapitalna ulaganja pomoći u daljem definisanju preciznijih kriterijuma, obaveza i odgovornosti svih budućih aktera u omladinsko-kreativnom distriktu, kao i modele za njihovu ekonomsku održivost. Taj Savet će činiti predstavnici nadležnih gradskih uprava i Radne grupe za kapitalna ulaganja i infrastrukturu, predstavnici zanatlija i kulturno-umetničke i kreativne produkcije koji svoju delatnost obavljaju u ovoj četvrti, kao i predstavnici OPENS-a i Fondacije "Novi Sad 2021".

- Bez obzira na različita viđenja, stavove, pa i interese, zajednički zaključci o daljem razvoju nekadašnjeg industrijskog kompleksa "Petar Drapšin" potvrđuju da smo ostvarili možda i najvažniju pobedu za dalji razvoj našeg grada u celini, a to je početak izgradnje kulture dijaloga - rekao je Vučević.

Odluci gradonačelnika prethodila su tri meseca učestalih istraživanja, anketa, fokus-grupa i javnih rasprava stručne, ali i najšire javnosti o razvoju Youth creative polis-a, jednog od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u pripremi grada za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine i Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

  • Ne tako mlad

    12.09.2017 15:28
    S nadom...
    U startu pohvalno. Ali ćemo tokom realizacije pratiti čega će sve tu da bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021