Novi Sad naredne nedelje u tonu manjinskih jezika

Pozorišni festival jezičkih manjina sveta Synergy WTF (World theatre festival) održaće se u Novom Sadu od 2. do 6. oktobra u okviru "Platforme plus" Fondacije Novi Sad 2021.
Novi Sad naredne nedelje u tonu manjinskih jezika
Foto: 021.rs
Kroz ovu platformu objedinjuje se više ideja, a podrazumeva saradnju umetnosti, medija i edukacije.
 
Podizanje nivoa interkulturalnosti bila je polazna osnova za kreiranje platforme koja je sadržana i u aplikaciji Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture. Jedan od ciljeva je i stvaranje brenda koji će nastaviti da bude održiv i nakon 2021. godine.
 
"Platforma plus se bavi problematizovanjem pozicije manjinskog jezika u savremenim kulturnim i društveno-političkim okolnostima, kao i mogućnostima za ostvarivanje građanskih prava preispitujući poziciju manjinskih jezika u našem društvu", poručio je Lazar Jovanov iz Fondacije Novi Sad 2021.
 
Jovanov dodaje da je okosnica platforme, ali i jedan od najznačajnijih događaja petogodišnjeg projekta Evropske prestonice kulture, upravo pozorišni festival "Synergy WTF" koji se realizuje u saradnji sa Novosadskim pozorištem. Tokom festivala publika će moći da pogleda brojne predstave, a među kojima su i "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Dibuk", "Sentandrejsko jevanđelje", "Galeb", "Otelo"...
 
U okviru festivala će biti organizovan i Međunarodni simpozijum "Uloga i značaj jezika u procesu individualne i kolektivne samoidentifikacije", koji će se održati u Galeriji Matice srpske u sredu, 4. oktobra.
 
Direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel poručuje da je Platforma plus značajna ne samo za novosadsku pozorišnu scenu, nego za celokupno srpsko pozorište.
 
"Pozorišna umetnost je pogranični prostor koji je prohodan na planu transkulturalnost. Pozorište je onaj medij koji je komunikacioni kanal i koji omogućava susret različitih kultura i različitih sistema vrednosti. Otud mislimo da ova konferencija služi svima nama, kulturnom miljeu Novog Sada, ali i kulturnom miljeu srpskog pozorja", naveo je Vencel.
 
Takođe, manjinskim jezicima baviće se i sa aspekta manjinskih medija. Povodom toga se od 16. do 18. novembra organizuje prva evropska konferencija posvećena manjinskim i lokalnim medijima.
 
Konferencija se organizuje u saradnji sa Heror medija pont, a Nataša Heror iz ove organizacije najavljuje da će učestvovati manjinski mediji iz različitih delova Evrope. Rezultat prve konferencije će biti kreiranje medijske mreže koja će biti spona između manjinskih zajednica i manjinskih medija.
  • G

    29.09.2017 22:54
    @Lala - iako ste očigledno mentalno poremećeni jer bolujete od deluzija, dozvolite ipak da vam skrenem na pažnju da bezočno lažete da "Srbi u okolnim zemljama nameću srpski jezik kao ravnopravan". Jedino što se jeste desilo u Crnoj Gori pre desetak godina je upravo obrnuto, kada je nasilno srpski jezik uklonjen iz ustava i uveden tzv. "crnogorski jezik", iako je u pitanju potpuno nov, izmišljen jezik kojim se čak i danas služi, odnosno tako se deklarišu, manji broj građana Crne Gore od broja građana koji se deklarišu da koriste srpski jezik. Otprilike kao kada bismo u Vojvodini uveli mađarski jezik kao jedini službeni jezik.
    Osim Crne Gore, jedina druga zemlja sa značajnom upotrebom srpskog jezika u okruženju je Bosna i Hercegovina u kojoj Srbi jesu konstitutivan narod a ne "manjina" kako bestidno lažete, i u toj zemlji je srpski jezik službeni uz preostala dva jezika u službenij upotrebi. U Hrvatskoj su Srbi nelegalno obrisani iz ustava kao konstitutivan narod, a pravo na posao, status rezidenta i imovinu dato samo nosiocima državljanstva novoformirane države Hrvatske, što nije bilo automatsko pravo za nehrvate, a što je potom dovelo do pobune i rata u ovoj bivšoj republici SFRJ. Danas međutim niko od Srba u Hrvatskoj, i isto tako ni u preostalim zemljama u okruženju ne pokušava da "nametne srpski jezik", to je samo i isključivo vaša bolesna izmišljotina.
    Zašto se ne lečite?
  • @мики

    29.09.2017 20:10
    Kad bi neko vratio Srpsku latinicu u Srbiju, bilo bi takodje odlicno, ali nista od toga.
  • Lala

    29.09.2017 19:53
    crnjak
    Miki..srpski jezik ne bi bio u problemu u zastupljenosti da ga kao korisnici ( nac.manjine-srbi) ne bi nametali kao ravnopravni jezik u susednim drzavama. Problem je sto srbi nikako da shvate da su nac.manjina u susednim drzavama a ne kons.narod.Kada to shvate i prihvate imace postovanja prema svom jeziku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021