Deci pozlilo u školi u Šajkašu, još se ne zna uzrok

U Osnovnoj školi "Isidora Sekulić" u Šajkašu danas se dogodio incident, kada je deci pozlilo u sali za fizičko.
U Osnovnoj školi "Isidora Sekulić" u Šajkašu danas se dogodio incident, kada je deci pozlilo u sali za fizičko.

Prema informacijama 021.rs, većina dece je osetila vrtoglavicu i glavobolju dok su bili na času fizičkog, jutros oko 9 sati. Deca su uz pratnju lekara Doma zdravlja Titel prebačena u Dečiju bolnicu.

U školi su naveli da je 17 dece prijavilo neke simptome, pri čemu je 12 učenika VII razreda, a ostali su iz V i VI razreda. Nakon što je deci pozlilo, nastava je prekinuta i tako će biti do daljeg, dok se ne utvrdi šta se desilo. U školi su isključili mogućnost da su se deca otrovala hranom, jer ne jedu zajedničku užinu. Curenje gasa je verovatno isključeno, jer za sada nema tragova koji bi to potvrdili.

Prema najnovijim informacijama iz Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, u tu bolnicu primljeno je 14 dece iz Osnovne škole "Isidora Sekulić" u Šajkašu, a zadržano je njih 11. "Imaju blago pomućenje vida i tegobe sa disanjem. Od sve dece uzeti su krv i urin i poslati na toksikološku analizu. Pretpostavlja se da se radi o respiratornom uzroku, da su nešto udahnuli, ali šta je izazvalo intoksikaciju ne može se znati dok se sa Sudske medicine ne dobiju toksikološke analize", kazao je direktor te bolnice Slobodan Grebeldinger.

Učenike je obišla i pokrajinska sekretarka za zdravstvo i socijalnu politiku Vesna Kopitović, koja je nakon posete poručila da "deca pričaju, da su nasmejana, te da se nijedno dete ne žali na tegobe". "Rekli su da su ih imali, to su bile lagane opstrukcije disanja i da su osetili neki miris", rekla je Kopitović i dodala da u ovom slučaju svi nadležni organi treba da rade svoj posao.

"Pokrajinska vlada i pokrajinske inspekcije, sanitarna, prosvetna i ekološka, rade svoj posao, kao što i policijski organi rade svoj. Kada posao bude urađen od strane svih možemo doći do zaključka. Za sada je najvažnije da su deca dobro", rekla je ona. Zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice Aleksandar Jovanović izrazio je zabrinutost zbog ovih događaja, i dodao da treba smiriti situaciju. "Radi se onako kako zahteva procedura. Razgovarali smo sa roditeljima, važno je da se i oni smire. Lekari rade svoj posao, a Sekretarijat za obrazovanje je odmah uputio inspektora da ispita sve u onim poljima koje spadaju u nadležnost sekretarijata", kazao je Jovanović.

Na licu mesta, kako saznaje 021.rs, pored policije i Hitne pomoći, nalazi se i nekoliko različitih inspekcija i predstavnici više drugih državnih i hitnih službi, tako da se nastavlja uviđaj i pokušava ustanoviti šta se dogodilo.

U Dečijoj bolnici za 021 kažu da su primili desetoro dece, od kojih je osmoro zadržano na posmatranju, a dvoje je već pušteno kući. Prema rečima portparola bolnice Dušana Vukovića, očekuju da će stići još dece na pregled. "Oni koji su primljeni u stabilnom su stanju i situacija je pod kontrolom", rekao je Vuković. On navodi i da za sada nema jasnih informacija šta se dogodilo i zbog čega je deci pozlilo. Deca su se, kako navodi, žalila na glavobolju, mučninu i bilo je slučajeva kolabiranja.

Načelnik Školske uprave u Novom Sadu, Petar Viđikant, kaže za 021 da se radi na utvrđivanju uzroka incidenta, a da je najvažnije da su sva deca dobro. "Prema informacijama sa terena koje trenutno imam, deca se nisu otrovala hranom, a ekipe Srbijagasa su proverile instalacije i utvrdile da nije došlo do curenja gasa. Takođe, nema informacija da je u školi korišćena neka hemikalija koja je mogla da izazove trovanje. U školi su policija i predstavnici ostalih nadležnih službi koje treba da utvrde šta se tačno desilo", rekao je Viđikant.

  • Ceda

    11.02.2015 10:26
    @Ovdasnji
    Uh!
    Skoro nisam video krace recenice i vise greska.
    Nadam se da ce deca biti dobro.
  • nsss

    11.02.2015 09:56
    samo vi nas lazite...popadali iz bez veze a niko pojma nema....sve u redu a pacijent riknuo
  • ovdasnji

    10.02.2015 23:43
    @Miomir - Deca
    po tebi,da baba ima tockove bila bi fijaker a deda auto prevoznik !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.