Grejna sezona počinje na vreme?

Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović potvrdio je da će grejna sezona u svim gradovima početi na vreme ali i naglasio da je bez pomoći države nastavak sezone neizvestan.
Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović potvrdio je da će grejna sezona u svim gradovima početi na vreme ali i naglasio da je bez pomoći države nastavak sezone neizvestan.

"Taman i da sve krene kako treba bez pomoći države mogu se očekivati problemi, ne na startu već u nastavku grejne sezone. Ne smemo zaboraviti da se cena mazuta računa u dolarima i menja nedeljno i da se već priča o poskupljenju gasa čija se cena menja tromesečno”, izjavio je on agenciji Beta.

Stojanović je rekao da su dugovi srpskih toplana NIS-u za mazut plaćeni ali da duguju "Srbijagasu” oko sedam milijardi dinara. Srpske toplane tokom sezone potroše 150.000 tona mazuta, 500 miliona kubnih metara prirodnog gasa i oko 100.000 tona uglja.

Novosadska toplana sutra nastavlja "Od vrata do vrata"

Saradnici Novosadske toplane će zbog početka novog načina naplate grejanja po utrošku od sutra obilaziti zgrade prema rasporedima koji bi trebalo da budu istaknuti na ulazu u objekte. Potrebno je da građani u vreme navedeno u tom obaveštenju budu u stanu kako bi im bilo objašnjeno šta novi sistem odrazumeva. Kako bi se sprečila zloupotreba, saradnici Toplane će imati fluorescentne narandžaste prsluke i bedževe Toplane.

Ova akcija deo je kampanje "Od vrata do vrata" koja se sprovodi cele godine, a plan je da se ljudi informišu o novom načinu naplate grejanja, saopštavaju iz Toplane.

Tim povodom, rukovodstvo ovog preduzeća održalo je juče tribinu na Spensu, kojoj su prisustvovali predsednici Skupštine stanara. Objašnjeno je da će se prelazak na novi sistem obaviti u dve faze. Prva počinje 15. oktobra i ona podrazumeva da će se očitavati potrošnja grejanja na nivou zgrade, koja će se potom deliti na stanove proporcionalno površini stana u odnosu na ukupnu grejnu površinu zgrade. Novosadska toplana će isporučivati količinu toplote  potrebnu da se postigne temperatura u stanovima oko 21 stepena. Ukoliko stanari budu želeli višu temperaturu, skupština stanara će, uz pismenu saglasnost stanara, potpisati ugovor sa Toplanom o povećanju protoka do postizanja željene temperature.

Nove račune za grejanje Novosađani mogu očekivati  u novembru. Oni će sadržati dva dela,  fiksnog koji se plaća cele godine i iznosi oko 30 odsto ukupnog iznosa na računu, i promenljivog  u kom će biti iskazana utrošena energija. Posao obračuna po kvadratu i formiranja računa obavljaće Informatika. Korisnici u čijim je zgradama obavljena automatizacija podstanica, moči će da uštede od 15 do 20 odsto energije, tvrde iz Toplane.

Druga faza će otpočeti nakon ugradnje potrebne opreme na grejna tela  u stanovima. To znači da je potrebno da više od polovine stanara jedne skupštine ugradi opremu u svojim stanovima. U tom slučaju ugradnja će se obavljati već od oktobra. Tu uslugu će nuditi opet Toplana sa, kako  saopštavaju,  najpovoljnijim uslovima, i druga licencirana pravna lica.
Grejna tela će Toplana nudti po ceni od 50 evra, uz otplatu na godinu do dve,  a rate će se fakturisati na računima za grejanje. Očitavanje utrošene toplotne energije će biti daljinsko.

Novosadska toplana će omogućiti svojim korisnicima da cenu od 50 evra po grejnom telu otplaćuju na godinu do dve dana,. Ušteda, koju će imati građani koji plaćaju onoliko koliko su zaista toplotne energije i potrošili, će biti veća od iznosa mesečne rate za ugradnju opreme.

  • Re: Anonimus

    07.09.2010 20:34
    Nismo "progutali".Koliko se secam nisu nas nista ni pitali.Kao i za mnoge druge slicne stvari.
  • 07.09.2010 05:36
    Banana repuplika
    Nigde u svetu se grejanje ne naplacuje cele godine. Tako je nekad bilo i kod nas. Ali posto je odavno utvrdjeno da je nasa drzava PLJACKASKA, a mi dovoljno glupi, progutali smo najbezocniju pljacku da grejanje placamo i onda kada ga nemamo.
  • Vaskez NS

    06.09.2010 20:25
    Super sistem !
    Znači moj novopečeni komšija buržuj koji je letos renovirao stan i usput stavio radijatore u svaki ćošak plaćaće isto kao i ja koji u stanu iste grejne površine ima tri puta manji broj tih vaših "grejnih tela" (čitaj-radijatora) jel da ?!
    I onda ćete mi reći da to rešim tako da od licencirane firme (vašeg kuma, BTW) uzmem kalorimetar za 50 evrija po komadu radijatora kako bih ispravio tu nepravdu ?
    Joooj, čekaj, samo da mogu da nađem dovoljno veliku motku !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.