U Novom Sadu sve češće operacije povećanja penisa

Samo jedan novosadski hirurg već je kod više od 300 muškaraca povećao njihov polni organ.

Pomama za plastičnom hirurgijom koja može da pomogne da se neko oseća lepše i sigurnije u sebe nije zaobišla ni Novi Sad, a najčešće se rade operacije nosa, dojki, fejs lifting i povećanje penisa.
 
Novosadski plastični hirurg Dimitrije Panfilov, koji je pre sedam godina u Novom Sadu otvorio kliniku za plastičnu hirurgiju, kaže za portal 021 da je sve popularnija egzotična operacija povećanja penisa.
 
- Za muškarca je 1 cm u penisu kilometar u njegovoj glavi. Zato je to u stvari psihološka pomoć, jer raste samopouzdanje u intimnoj sferi. Veličina je zavisna o dužini ligamenta i elastičnosti, ispod stidne kosti, na šta ni hirurg ni pacijent ne može da ima uticaja, to je anatomska datost. Ja mogu da povećam penis od 1 do 5 cm, što je u glavi muškarca dva ili tri kilometra i nije mala stvar ako se poveća samopouzdanje. Povećavamo penis kako u dužini, tako u debljini. Debljina raste od 2 do 4, a dužina od 1 do 5 cm. Prosek produženja je oko 2,5 centimetra - objašnjava Panfilov i dodaje da je do sada uradio preko 300 ovakvih operacija u Novom Sadu.

Kako dodaje, trendovi u društvu su se promenili, te je pre 30 godina najviše radio operacije smanjivanja grudi, dok je danas obrnuto.
 
- Mnoge pacijentkinje dolaze sa svojim muževima i prijateljima, koji plaćaju svojim devojkama i ženama povećanje dojki i to je legitimno. Oni u stvari investiraju u svoje igračke, žele da im budu lepše. Nisu samo igračke u pitanju, to je psihološki velika pomoć. Neverovatno zvuči, ali neke od pacijentkinja su mi kazale da su svoj prvi orgazam doživele tek nakon povećanja grudi, što govori o povećanju kvaliteta života žene. Muškarac je biće koje može da se odvikne od mleka, ali ne može od grudi - kaže za 021.rs ovaj plastični hirurg.

Najčešća operacija u Novom Sadu je fejs lifting, čime se uklanja višak kože na licu. To je nešto što pacijenti rade u srednjim godinama, ali je sve više i onih mlađih koji žele da preduprede starenje.
 
- Najmlađa pacijentkinja za fejs lifting je imala 25 godina. Lepote nikome nije dovoljno, kao i novca, što ga više imate, to ga više jurite i tražite. Operisao sam bivšu mis sveta, jednostavno, nikome svoje lepote nije dovoljno - navodi Panfilov, inače autor knjige "Estetska hirurgija mozaika lica", koju je najuticajniji američki časopis za plastičnu hirurgiju "Plastic&Reconstructive Surgery" proglasio za "Bibliju fejs liftinga".
 
Liposukcije su u Novom Sadu nešto ređe, jer vlada strah od mogućih posledica. Kada je u pitanju uzrast, najčešće noseve i uši operišu mladi od 18 do 25 godina, kad nisu još ni profesionalno ni familijarno fiksirani. - U toj fazi, kada imate 25 godina i kada je ogledalo najveći socijalni kritičar za sve neuspehe, okrivljuju se ili nos ili uši ili neka nesavršenost na licu ili na telu - opominje Panfilov.
 
Koji je profil pacijenta u estetskoj hirurgiji?
 
Najčešći razlozi za odluku na ovakav operativni zahvat su psihološki.
 
Panfilov je istraživao kako izgleda pacijent u estetskoj hirurgiji: 118 pacijenata sa 6 najčešćih operacija je ispitivao psihometrijski, davao im je upitnike pre operacije sa 53 pitanja, a posle još 35 koja se odnose na socijalnu, profesionalnu, emotivnu i seksualnu sferu, tri različita psihotesta.
 
- Moj profil pacijenta u estetskoj hirurgiji je sledeći: to je čovek koji je ekstrovertan, socijalno aktivan, emotivno osetljiv, vrlo kritičan, vrlo samokritičan i perfekcionista. Tih šest osobina imaju svi pacijenti. Šta se dešava nakon takvih operacija? 40 odsto raste koncentracija na poslu, 22 odsto raste uspeh na poslu, 28% raste socijalna prijemčivost, 19% raste emotivni indeks i 9 % su češći seksualni kontakti. Sve ide u pozitivnom smeru. Imamo priznanja da plata raste 5%, ne zbog toga što ti šef kaže da si lepša pa ćeš zbog toga dobiti više, već raste samopouzdanje".

Ako pacijent nije zadovoljan?

Eventualna korekcija radi se na račun kuće.
 
- Onaj ko kaže da nije imao nezadovoljnog pacijenta, laže. Zato ja pre operacije ispitujem fizičko i psihičko zdravlje, kao i nivo očekivanja. Nekih 10 odsto pacijenata odbijam, pre svega kada su izgledi da se nešto drastično poboljšta mali, a očekivanja velika, jer prvo pitanje na koje moram pozitivno odgovoriti je da li mogu od svoje hirurške umetnosti i umešnosti očekivati iole razumno poboljšanje sadašnjeg stanja? Ako je odgovor da, sledeće pitanje je da li bi tu vrstu operacije predložio svom najbližem, a ako je i onda da, treće pitanje je da li će to usrećiti mog pacijenta - kaže Panfilov.

Eventualna korekcija radi se na račun kuće.
 
Plastična operacija: savršenstvo ili privremeno rešenje?
 
Naš fizički izgled predstavlja deo nas kao ličnosti i time svakako utiče na naše samopouzdanje i zadovoljstvo sobom, objašnjava psihološkinja Slavica Ranisavljev.
 
- Ukoliko smo nezadovoljni onim kako izgledamo to će svakako uticati na stav koji imamo o sebi. Takođe, socijalni pritisak je ogroman. U medijima i na reklamama vidimo ljude koji savršeno izgledaju i srećni su, te nam se poručuje da je njihov izgled uticao na to da budu srećni. Jedan od načina da postignemo savršen izgled je svakako plastična operacija - objašnjava ona za 021.
 
S druge strane, smatra da je to samo privremeno rešenje.
 
- Ipak, pre odlaska na istu preporučila bih ljudima da se zapitaju: zbog čega želim da menjam svoje telo? Da li mogu prihvatiti i voleti sebe i sa svojim fizičkim nesavršenostima? Da li će me okolina više voleti i poštovati zbog promene izgleda? Plastična operacija je privremeno rešenje, a naše telo kontinuirano stari i menja se, dok zahtevi društva za savršenstvom ostaju na visokom nivou. Pre ili kasnije se moramo suočiti sa svim našim vrlinama i manama, bilo na psihičkom, bilo na fizičkom nivou. Razraditi šta stoji iza našeg nezadovoljstva, zbog čega imamo utisak da je savršenstvo uslov za sreću i ispitati da li je to stvarno tako. To nije lak put jer zahteva mnogo rada na sebi, ali je za dugotrajno zadovoljstvo neophodan - dodaje Ranisavljev za 021.
 
Zahvat estetske hirurgije ne može se obaviti u državnim klinikama, jer Fond za zdravstveno osiguranje ne pokriva takve troškove. Estetska operacija smatra se ipak vrstom luksuza, a neretki su slučajevi da zbog nastojanja da se prođe jeftinije, to izađe skuplje. Stoga je važno dobro se raspitati o hirurgu, jer se zbog naraslih potreba tržišta, pojavljuju i nedovoljno stručni lekarski timovi, a posledice mogu biti nemerljive.
 
Autorka: Suzana Stojićević

  • bravogavro

    19.09.2018 07:34
    prvo da kazem - bravo GAVRO, odlicno si sve napisao. poenta je sampouzdanje i licnost. a za ove koji zele precicom do cilja, cuo sam za neki preparat drivelan, kolega je koristio i kaze da nije lose.
  • Pekar

    19.10.2017 01:20
    Ne pise koliko je skracivanje.? Muka je to velika.
  • zena

    18.01.2016 22:18
    nema naslova
    Zlocest tekst... istina je da plasticari imaju najvise posla...ovaj tekst je dodatna reklama za njih...Panfilov je zadovoljan svojim izgledom :), budimo i mi ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti