Novosađani sve češće idu u školu za tate

Sve više Novosađana, koji će postati očevi, žele da se informišu o trudnoći svoje partnerke, zbog čega zajedno sa njima odlaze u školu za trudnice, odnosno u školu za tate.

Oni uglavnom prisustvuju predavanjima u Domu zdravlja u Ulici Zmaj Ognjena Vuka na Rotkvariji, gde uče kako da previjaju bebu, da je kupaju ili se informišu o tome kada je najbolje da bebu prvi put izvedu napolje. Kako kaže Zorica Mazalica iz novosadskog Doma zdravlja dešavalo se da očevi odlaze i na vežbe za trudnice, ali se to, zbog nedostatka prostora, ređe događa.

"Interesovanje je zaista poraslo u poslednjih nekoliko godina, ranije je delovalo kao da su žene u trudnoći same, a sada imamo mlade koji žele da učestvuju u svemu tome i to je dobro. U jednom delu edukacija im objašnjavo praktične stvari, dakle kako da previjaju bebu, šta da rade kada je kupaju, ali im ukazujemo pažnju i na promene žene nakon trudnoću, na 'bejbi bluz', odnosno produženo plakanje koje se javlja nakon trudnoće. Jednostavno ih naučimo da budu spremni u svakom trenutku da pomogu svojim partnerkama, a ne da se nađu u sred očinstva i da ne znaju šta da rade", objašnjava naša sagovornica.

Sociolozi ističu da je vreme kada je žena u trudnoći bila sama prošlo, a sve više se naglašava uloga oca u trudnoći i negovanju deteta. Kao jedan od najvažnijih uticaja oca na porodicu izdvaja se odnos prema majci svoje dece, zbog čega se radionicama na kojima se pripremaju za ulogu očeva, muškarci senzibilišu i uče da bolje razumeju svoj partnerke.

Jedan od polaznika škole za tate, Marko Rosić kaže za 021.rs da su mu znanja koja je stekao na predavanjima od velikog značaja, jer se priprema za potpuno novu ulogu u svom životu.

"Sa kursom me upoznala žena, koja je krenula u školu za trudnice i shvatio sam da zapravo ne znam puno o roditeljstvu. Mlad sam i mislim da je dosta korisno da, ne samo budući očevi, nego svi budemo upoznati sa tim kako da pomognemo nekoj trudnici ili majci. I zaista uče nas da budemo spremni za trenutak kada će dete doći na svet, negde je to i na nama, koliko sve to želimo da shvatimo. Iako sam spreman za ulogu oca i imam svoje mišljenje o roditeljstvu, sasvim je moguće da taj pogled bude potpuno drugačiji nakon porođaja. U svakom slučaju, ovakvi kursevi su korisni, jer postanemo svesni šta znači kada je neko trudan, da to nije nimalo lako, i da smo mi prvi koji bi trebalo da budu kraj njih", ističe ovaj Novosađanin.

Međutim, pored praktičnih stvari budući očevi na radionici uče i o svojim pravima, sa kojima, kako kaže Mazalica, najčešće nisu ni upoznati.

"Ne znaju oni mnogo o svojim pravima, ali kada pogledamo u kakvom vremenu živimo onda je teško i govoriti o njihovom ostvarivanju. Jednostavno, dešava se da privatnici očevima daju svega dva-tri dana odsustva, koje im može, a i ne mora biti plaćeno. Sve je to kod nas još uvek u povoju i jako teško", zaključuje Mazalica.

Buduće tate, ali i mame, koji su zainteresovani za radionice ili žele da dobiju više informacija o trudnoći, mogu to učini pozivom na broj 4879-580.

  • Čučuk Stana

    31.08.2016 17:30
    Znam jednog iz Gajdobre koji je išao u tu školu, znao je više od mene sa 4 dece, od jajne ćelije preko blastule pa da ne pišem dalje....čak je bio uzeo i ono porodiljsko odsustvo da bi pomogao ženi...posle 4 godine sazna se da je homoseksualac, ostavio i ženu i dete.... Zato nek se zna ko kosi a ko vodu nosi!
  • Perica

    31.08.2016 14:07
    Gariu i Mikici
    Ako vam u životu fali otac,nisu krivi ni NOVOSAĐANI,BEOGRAĐAN itd.itd. Od malo školovanja neboli glava radi svog deteta.
  • Gari

    31.08.2016 12:55
    Ha ha ha ha novosadjani?! To su sve jare i jarani, zeme i zemljaci, gegule, nema tu ni jednog garija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.