Pojedini Novosađani glasali za Kraljevinu Srbiju, rezultati za nekoliko dana

Novosađani su prošle sedmice imali priliku da daju svoj potpis za promenu Ustava Srbije u Ustav Kraljevine Srbije, što su u velikom broju i iskoristili.
Za nekoliko dana biće poznato koliko tačno Novosađana je podržalo inicijativu Udruženja Kraljevina Srbija, koje namerava da pitanje vraćanja monarhije u Srbiju bude pred poslanicima u Narodnoj Skupštini.
 
Kako za 021 kaže predsednik Gradskog odbora Kraljevine Srbije Nikola Grbić, vraćanje monarhije jedino je što može Srbiju da izvuče iz trenutnog uređenja kvazidemokratije i vrati stabilan sistem koji je Srbija imala u vreme vladavine dinastije Karađorđevića. On navodi da je odziv u Novom Sadu bio zadovoljavajući.
 
"Postoji nekoliko grupa ljudi koje su dolazile - porodice iz tradicionalno monarhističkih sredina i porodica, potomci solunskih boraca, potomci građanskog društva koji su bili obespravljeni u ranijim sistemima... Pored ovoga, bio je jako velik odziv mladih i omladine koja je neostrašćena i neopterećena politikom i ima viđenje šta je monarhija i to što mi propagiramo, a to je ustavna parlamentarna monarhija. Pri tom uređenju postoje parlamentarne stranke i puno ostvarivanje demokratije, a jedna od bitnih razlika je što umesto predsednika postoji kralj kao vrhovni predstavnik naroda", kaže Grbić.
 
On napominje da je monarh faktor stabilnosti i ujedinjenja naroda, koji okuplja sve političke i nepolitičke činioce i sve građane.
 
"Ovlašćenja kralja u parlamentarnoj demokratiji nisu bitno različita od ovlašćenja predsednika u republikanskom uređenju. Ali nemoguće je da u monarhiji monarh bude pripadnik ili blizak bilo kojoj političkoj opciji i zato smatramo da monarhija ovde kod nas jeste prirodni tok dešavanja. U Srbiji je trenutno na snazi neka kvazidemokratičnost, privid demokratije u smislu postojanja više političkih partija i parlamentarno uređenje, ali većina teoretičara, politikologa i istoričara slažu se sa činjenicom da je puna demokratija moguća u uslovima postojanja političke elite i aristokratskog elementa, odnosno monarhije", objašnjava Grbić i dodaje da monarhisti oko sebe okupljaju stručne, kvalifikovane ljude kao svoje savetnike, a sami su predodređeni da vode zemlju i ostavljaju je potomcima u najboljem mogućem stanju.
 
 
Prednosti monarhije, osim uređenog sistema, su i u prihodovanju budžeta u brojnim oblastima. Grbić napominje da su monarhije često turistički vrlo atraktivne, ali bi se napravile i uštede zbog ukidanja raspisivanja predsedničkih izbora svakih pet godina ili u kraćim vremenskim razdobljima. Monarh bi došao i ostao duže vreme i tako bi se uspostavila tri nivoa potpuno odvojene i samostalne vlasti.
 
"Većina istoričara se slaže da je tek za vreme Kralja Petra I Karađorđevića 1903. Srbija imala ubrzani razvoj parlamentarnog života. Sada smo već 70 godina u jednom sistemu, a najdoslednija primena zakona i u skladu sa razvojem našeg društva bila je 20-ih i 30-ih godina", kaže Grbić i naglašava da Srbija ne bi imala "uvezenu", već domaću monarhiju, srpskog porekla i s prethodnim iskustvom, na čelu sa dinastijom poteklom iz naroda i za narod.
 
U ovom udruženju napominju da je porodica Karađorđević do sada više puta, kroz donacije i sponzorstva, ulagala u Novi Sad, a naročito u zdravstvene ustanove i opremu. Opremljene su Dečija bolnica, Dečije selo, Dom zdravlja, Sigurna kuća, Dom u Veterniku i drugi objekti.
 
Udruženje Kraljevina Srbija je nastalo iz okvira Kraljeve omladine 2008. godine kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra a, kako navode, sa primarnim ciljem obnove monarhije u Srbiji. Od 2010. godine Kraljeva omladina deluje kao podmladak veće organizacije otvorene za sve, Udruženja Kraljevina Srbija.
 
Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 39.7 odsto građana Srbije podržava obnovu ustavne parlamentarne monarhije, tvrde u Udruženju.
  • SALE

    02.12.2016 12:22
    KRALJEVIC
    Mnogo ste naivni ako mislitte da ce dolaskom tj vracanjem kraljevine da se bilo sta promeni u korist naroda, odakle vam uopste ta ideja? to sto je on ovo ili ono nije garancija bilo cega , nego bolje vi pamet u glavu nego sto mislite o intergalatickom spasitelju koji ce vam platiti struju, grejanje i ostalo bolje se pobunite zestoko protiv prodaje zemlje i nekretnina strancima, zbog zaduzivanja zemlje i rasprcavanja drustvenih firmi i sistema
    ovo je samo jos jedna zvaka za narod koji zuba nema pa se trudi da zvace ko nikad , tesko ide ali nema veze bar ima miris i ukus doduse vestacki ali nije bitno, iluzija je tu.
  • Grgolj

    01.12.2016 22:35
    Krajnje je vreme da zapatimo kralja. Broj dvorskih luda iz dana u dan vrtoglavo raste!
  • Vojvodina Republika

    01.12.2016 16:07
    Bez Cara i Kralja ne valja
    Pozdravljam interesovanje Vojvodjana za drzavno uredjenje susednih zemalja, pa bila to i Srbija. Neka Srbija prestane da tretira Vojvodinu kao koloniju u svakom, a posebno u kulturnom smislu, pa sto se mene tice od sadasnjeg nivoa prvobitne zadruge (za to su se zalagali i nekadasnji, a zalazu se i sadasnji radikali) moze i carevina postati.
    Ima ponecega u ovom sto prica taj zagovornik monarhije, pre svega oko jedinstva naroda (podanika). Monarhija bi naravno vremenom postala apsolutna, kao sto danas apsolutniu vlast ima BIA, UDB-a ili kako se vec zove loklana varijanta KGB, da ne kazem NKVD. Srbijanci su podanici, vole vodje, a zamisljaju sebe na njihovom mestu. Sto se tice sudbine samih vodja, pa i monarha, moj ucitelj je jos u cetvrtom osnovne rekao: "Srbijanci su uglavnom ubijali svoje kraljeve. A ponekad i tudje." Kratko i jasno.
    Medjutim, velike sile, pogotovo V. Britanija, nikad nece dozvoliti obnovu monarhije (mada je na zastavi i grbu Srbije kruna i mada se Karadjordjevici redovno pojavljuju na proslavama britanske kraljevske porodice), jer bi homogenizacijom podanika oko monarha izgubili jedan deo uticaja koji maju na prilike u Srbiji. Od srca Britancima zelim da izgube sav uticaj koji imaju na prilike u Vojvodini.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.