Dnevnik i VAC - kompromis ili dalje tužbe?

Prihvatanje ponude koncerna VAC da pokloni svoj udeo od 55 odsto zaposlenima u "Dnevnik Vojvodina pressu" bio je kompromis s ciljem da ovo preduzeće opstane, kaže za Radio 021 zamenica pokrajinske sekretarke za informacije, Smilja Maksimović.

Prihvatanje ponude koncerna VAC da pokloni svoj udeo od 55 odsto zaposlenima u "Dnevnik Vojvodina pressu" bio je kompromis s ciljem da ovo preduzeće opstane, kaže za Radio 021 zamenica pokrajinske sekretarke za informacije, Smilja Maksimović. Odbijena ponuda znači i pokretanje brojnih tužbi između DVP-a i njegovih osnivača "Dnevnik holdinga" i VAC-a.

Kako Maksimovićeva tvrdi, neizvesno je koliko bi postupci trajali, kao ni kako bi do njihovog okončanja ova vojvođanska preduzeća opstala. "Kad vi imate list koji ima tiraž koliki ima, sa tolikim brojem zaposlenih, sa neizmirenim potraživanjima, neizmirenim obavezama prema drugima, sa kursnim razlikama i kamatama u evrima, vi nemate drugog izbora osim ovog, koji je jedino moguće rešenje. Da je Dnevnik u boljoj situaciji, da je u stanju da vrati svoje dugove, da plati sudske postupke koji će biti vođeni pred međunarodnim sudovima, nikako se ne bi pristalo na kompromis", izjavila je ona.

Još bez procene kapitala VAC-a

Vlada je prihvatila ponudu, iako nije urađena procena kapitala koji VAC ima u DVP-u. Kada je sklopljen ugovor između "Dnevnik holdinga" i ovog nemačkog preduzeća, VAC je podmirio dugove holdinga u iznosu od 2,7 miliona evra. Pored toga, uplaćeno je milion i po evra za socijalni program, a uloženo još 4,2 miliona.

Međutim, to je samo deo ispunjenih ugovornih obaveza, budući da ulaganja u kupovinu nove opreme i proizvodnju ipak nije bilo. S druge strane, "Dnevnik Vojvodina press" se zaduživao kod VAC-a i to u iznosu od 3,2 miliona evra.

"Oba preduzeća imaju različite procene uloženog kapitala, a ni posle nekoliko godina saradnje nije se došlo do konačne cifre oko koje bi se i jedni i drugi složili", kaže Maksimovićeva. Ona ističe da se Vlada Vojvodine vodila potrebom da "Dnevnik", kao list od velikog značaja za pokrajinu, opstane.

Podsetimo, nemački koncern VAC je ponudio svoj udeo u vlasništvu nad DVP-om suosnivaču, "Dnevnik holdingu", uslovivši to odustajanjem od svih međusobnih tužbi. Međutim, i dalje nije procenjena vrednost VAC-ovog udela.

Vlada je zauzvrat postavila uslov da "Dnevnik Vojvodina pres" preuzima obavezu da i ubuduće "Dnevnik Holding" predlaže glavnog i odgovornog urednika lista "Dnevnik", kao i zamenika generalnog direktora "Dnevnik Vojvodina presa”. Takođe, novi vlasnici, odnosno zaposleni, ne mogu da prodaju svoje udele u DVP-u narednih 10 godina, kako bi se stvorili stabilni uslovi za nesmetan rad i poslovanje ovog preduzeća. Vlada se tada i obavezala na pomaže list "Dnevnik" sa 5 miliona dinara mesečno, u periodu od 2011. do 2013. godine.

Sutra odluka Holdinga, sindikalci protiv

Rukovodstvo "Dnevnik holdinga" će sutra raspravljati o tome da li će prihvatiti ponudu VAC-a. "Sutra će biti održana sednica upravnog odbora, na kojoj će se raspravljati o ovoj ponudi. Za sada ne mogu ništa više da kažem, sve informacije će sutra biti poznate", rekao nam je predsednik UO holdinga, Zlatomir Momirov.

Međutim, sindikat zaposlenih u "Dnevnik holdingu" smatra da ponuda VAC-a nije povoljna, budući da je njegov kapital u DVP-u, prema podacima Agencije za privredne registre, oko 2.000 evra. Predsednik sindikata Steva Tomin ističe da nemačka firma nije ispunila ugovorene obaveze prema Holdingu, vredne šest miliona evra, kao i da i nema nikakvog razloga da se toga odreknu. On je izrazio i nezadovoljstvo zbog toga što zaposleni još nisu dobili plan reorganizacije i revitalizacije preduzeća. (Asja Francisti)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.