FOTO: Ruiniran pločnik na Pozorišnom trgu i dalje opasan po prolaznike, žena zapela i razbila glavu

Pločnik na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, odnosno na Pozorišnom trgu, godinama je ruiniran, građani o razbijene ploče zapinju, proklizavaju, povređuju se, ali on u skorije vreme neće biti renoviran.
Situacija je znatno opasnija kada padnu kiša ili sneg, jer je i pored soli koju pospu zimske službe, ovaj pločnik i dalje veoma klizav.
 
Poslednji primer koji pokazuje da je opasan dogodio se prošlog utorka, kada je starija Novosađanka zapela o njega, pala i povredila glavu. Čitavu situaciju zabeležio je hroničar Novog Sada Zoran Knežev koji je naveo da je žena povredila arkadu.
 
"Na očigled svih građana starija gospođa je pala ispred Srpskog narodnog pozorišta, zapevši na izlomljene i neadekvatno postavljene ploče na trotoaru. Tom prilikom je udarila glavu i razbila arkadu. Nekolicina nas joj je priteklo u pomoć i savetovali smo joj da pozove Hitnu pomoć i Komunalnu policiju i da prijavi slučaj. Koliko ovakvih stvari treba da se desi da bi nadležni odreagovali i urade nešto", zapitao se Knežev.
 
A koliko sličnih nezgoda bi trebalo da se dogodi da bi sam centar grada postao bezbedniji za građane, ali i za turiste koji iz autobusa najčešće izlaze upravo ispred SNP-a, nije poznato, jer iz Gradske za 021.rs kažu da je pre uređenja potrebno sprovesti aktivnosti na izradi tehničke dokumentacije po kojoj bi se ono realizovalo.
 
"Međutim, pre toga je potrebno sprovesti urbanističko-arhitektonski konkurs, s obzirom na činjenicu da se Pozorišni trg nalazi u obuhvatu Starog gradskog jezgra grada Novog Sada, urbanom fragmentu koji uživa kako urbanističku, tako i zaštitu kulturnog dobra. Pre renoviranja neophodno je sprovođenje arhitektonskog konkursa", navode u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.
 
 
S druge strane, ono što je poznato, a što je navedeno u Strategiji razvoja grada do 2020. godine, je da je za renoviranje ovog prostora potrebno izdvojiti između 140 i 150 miliona dinara. Ipak, u gradskoj kasi za to trenutno nema novca, zbog čega je sasvim izvesno da se u ovoj godini plato ispred SNP-a neće renovirati.
 
Inače, o renoviranju platoa se govori više od deset godina. U vreme behatoniranja centra grada 2004-2005. godine se najavljivalo da će to biti urađeno do 2007. godine, ali se ništa nije desilo. I nakon promene vlasti od 2008. do 2012. godine više puta je bilo reči o renoviranju Pozorišnog trga, ali je sve ostalo na najavama, mada se u planovima pominjala i suma potrebna za radove.
 
Ipak, stiglo je novo obećanje koje upućuje na to da bi građani uređenijim trgom mogli da šetaju za dve do tri godine. U gradskim dokumentima se navodi da gradski čelnici očekuju da renoviranje počne 2019. godine, verovatno kako bi Novi Sad potpuno spreman dočekao 2021. kada će biti Evropska prestonica kulture.
 
  
  • Мунгос

    16.05.2017 11:17
    @ izdajnik Smrdija,
    Да, интересантно је мишљење патриЈота реп. Војводине, зато што они дају немерљив допринос да се ова земља назива „Смрдија“.
  • Nervirach

    16.05.2017 10:22
    Eto prilike za jos jedno behatoncenje. Kao da firmu za to drzi patrijota?
  • Veki

    15.05.2017 18:24
    E nasmejase me ove Cure, njihhhhha ... njihhhha magare.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti