Abortus uz pomoć lekova od avgusta u Betaniji

Prekid trudnoće uz pomoć lekova počeće da se primenjuje od avgusta na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine.
Abortus uz pomoć lekova od avgusta u Betaniji
Foto: 021.rs
Kako piše "Dnevnik", medikamentoznim prekidom trudnoće smanjuje se mogućnost komplikacija, a Betanija će tako biti među prvima u državi koja je počela sa primenom ove metode. 
 
Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Tihomir Vejnović kaže da će, zahvaljujući donaciji, medikamentozne prekide trudnoće početi da rade od avgusta ili najkasnije septembra. Nada se da će se ovakav postupak raditi redovno.
 
"Prošle nedelje smo se obratili Ministarstvu zdravlja i tražili odobrenje. Medikamentozni prekid trudnoće registrovan je i odobren ove godine i mislimo da će doprineti smanjenju broja mogućih komplikacija kojih ima kod klasičnih prekida trudnoće. Cilj je da ne naškodimo zdravlju pacijentkinja i da smanjimo komplikacije. Ovi lekovi mogu da se primenjuju i u trudnoćama koje se prekidaju do desete gestacijske nedelje, ali i u kasnijim trudnoćama, kada postoji medicinsko opravdanje ili genetske malformacije ploda", navodi Vejnović.
 
Lekari sa novosadske Klinike već imaju iskustva u medikamentoznom prekidu trudnoće, jer su istu metodu koristili u okviru projekta Svetske zdravstvene organizacije tokom 2013. i 2014. godine. 
 
U Srbiji se godišnje uradi 17.000 abortusa, barem se tako navodi u podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut". Dr Vejnović kaže da godišnje u Srbiji bude 80.000 porođaja, a smatra da je isto toliko i prekida trudnoće. 
 
Podaci Betanije kažu da je udeo maloletničkih prekida trudnoće u odnosu na ukupan broj abortusa od pet do sedam odsto, a Vejnović smatra da mladima kontracepciju treba učiniti pristupačnijom i da moraju da se edukuju kroz kurseve i uz pomoć brošura i projekata, kako bi se smanjio broj neželjenih trudnoća u adolescentskom dobu.
 
Kako je ranije pisao 021.rs, u studiji "Pitanje postojanja abortusne kulture u Srbiji" upravnice Centra za demografska istraživanja Mirjane Rašević i specijalistkinje ginekologije Katarine Sedlecki, navodi se da se veliki broj namernih prekida trudnoći može objasniti ranom liberalizacijom abortusa u vreme opadanja prirodnog priraštaja. Prema njihovom pisanju, tradicionalna koncepcija ima čvrsto uporište u srpskom društvo, zbog čega se sam čin abortusa ne osuđuje. 
 
Rezultati istraživanja Tanje Ilijazović iz Udruženja "Fokus" pokazuju da svaki četvrti srednjoškolac u Novom Sadu poznaje osobu koja je imala abortus. Takođe, oko 22 odsto ispitanica uzrasta od 13 do 18 godina kao kontraceptivno sredstvo koristi pilulu za dan posle. Više o tome OVDE.
  • istina

    27.07.2017 11:41
    i jos ponesto
    Lepa vest, ali se takodje doslo do toga da se veliki broj takvih prekida ipak zavrsi klasicnom kiretazom, jer krvarenje ne staje ili je preobilno. Sem toga, ne smeju svi da koriste taj lek. Nadam se da ce upoznati zene i sa tom stranom ovog leka, a ne samo onim prednostima, jer im je stalo da proguraju neki lek na trziste. Nije svetu ovo nepoznato, vec je malo i nepouzdano...
  • Korisna info

    27.07.2017 07:43
    Za uvodjenje medikamentoznog prekida trudnoce zasluzni su iskljivo lekarke koje su gurale celu pricu. Izvrsne ginekoloskinje (nekolikobeogradjanki i jedna nasa novosadjanka).
    Za tajming (zar tek sad kod nas?) krivite proizvodjaca leka koji nema interes da registruje lek u Srbiji. Skup je, placaju ga pacijentkinje. Zato tek sada kod nas....A komemtar Zene na temu kontracepcija - potpisujem.
  • Žena

    26.07.2017 10:26
    Kontracepcija
    Čitam preporučeni članak: "Rezultati reprezentativnog istraživanja o zdravstvenom stanju stanovništva Srbije (van područja Kosova i Metohije) sprovedenog 2006. godine pokazuju da je 18,6% žena na riziku za nastanak trudnoće koristilo modernu kontracepciju, odnosno kondom, kombinovanu hormonsku kontracepciju ili intrauterini uložak (Ministarstvo zdravlja, 2007). "
    Zanimljivo je kako same AUTORKE, koje bi trebalo da su renomirani istraživači, odgovornost za začeće i sprečavanje istog pripisuju isključivo ŽENAMA. Žene koristile kondom? Žene koristile spirale i sl... Ima li tu i druge strane ili autorke doživljavaju žene kao hermafrodite isključivo odgovorne za sopstveno razmnožavanje. Možda treba da pitaju žene da li su ikada radile vazektomiju.
    Pametni i učeni ljudi Srbije u svojim naučnim oblastima, napravite i objavite jedno istraživanje o tome kako muškarci u Srbiji pristupaju kontroli rađanja i kontracepciji.
    Hvala unapred

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.