Novi Sad će još morati da čeka na vodu iz izvorišta "Štrand"

Skoro deset godina od kako je izvorište vode "Štrand" isključeno iz sistema vodosnabdevanja grada zbog mikrobiološkog zagađenja i dalje nije sigurno da li će ikada ponovo obezbeđivati Novosađanima vodu za piće.
Novi Sad će još morati da čeka na vodu iz izvorišta "Štrand"
Foto: 021.rs

Iako Novi Sad od 2008. godine i isključivanja reni bunara nije imao problema sa snabdevanjem vodom, to što izvorište "Štrand" ne radi oseća se u sistemu, jer je njegov očekivani kapacitet od 500 do 600 l/s, dok "Petrovaradinska ada" daje maksimalno oko 600 l/s, a "Ratno ostrvo" oko 800 l/s.

U slučaju da jedno od ova dva izvorišta prestane da radi, Novi Sad ne bi imao dovoljno vode.

U "Vodovodu i kanalizaciji" za 021.rs navode da se stalno radi na tome da se izvorište "Štrand" vrati u sistem u punom kapacitetu, a sada radi samo deo od postojećih šest reni bunara i nekoliko bušenih bunara koji daju oko 100 l/s.

"Vodovod" je ranijih godina ulagao u rekonstrukciju kanalizacione mreže na Limanima I i II koja je proglašena za glavnog uzročnika zagađenja izvorišta vode.

"Urađena je sanacija dela kanalizacije na Limanu I i II, jer je utvrđeno da je u lošem stanju i da je ispuštala otpadne vode u vodonosni sloj izvorišta. Radi se na daljoj sanaciji kompletne kanalizacione mreže na Limanu I i II i završetkom ovih radova stvoriće se uslovi za kompletnu sanaciju izvorišta. Paralelno sa tim, radi se projekat sanacije samih vodozahvata, odnosno bunara, koji zbog starosti i dotrajalosti moraju biti potpuno rekonstruisani. Radovi se sastoje, između ostalog, od utiskivanja novih drenova i postavljanja nove hidromašinske, elektro i upravljačke opreme. Ovo je veoma kompleksan i skup posao", kažu za 021.rs u "Vodovodu".

Kako su dodali, pre dve godine postavljeno je i pilot-postrojenje na bunaru BHD-1 za primenu ozona, kao predtretman sirove vode. Dobijeni rezultati će pomoći u daljem postupku vraćanja izvorišta u rad.

U "Vodovodu" kažu i da, iako izvorište "Štrand" nedostaje, Novosađani imaju dovoljno pitke vode.

"U sistem je "gurana" dovoljna količina vode da zadovolji potrebe pri maksimalnim potrošnjama. To se potvrdilo i tokom sušnog letnjeg perioda koji je za nama, jer je Novi Sad bio među retkim gradovima u zemlji u kojima nije dolazilo do restrikcija vode", navode u ovom preduzeću.

Za 021.rs su naveli i da će izvorište "Štrand", kada počne da radi, rasteretiti ostale kapacitete i poboljšati uslove za njihov rad.

Podsetimo da je kapacitet Fabrike vode na Štrandu 1.350 l/s, mada može da ide i do maksimalnih 1.500 l/s, tako da bi punim radom sva tri izvorišta bilo više vode nego što može da se pogura u sistem. Kako bi se obezbedilo da sistem vodosnabdevanja radi kako treba, Novom Sadu je potrebna i druga fabrika vode kapaciteta 200 l/s, koja je planirana nedaleko od izvorišta "Petrovaradinska ada". Međutim, ono je za sada na čekanju jer godinama postoje problemi oko zemljišta, finansiranja i drugi.

  • Modesti blejz

    21.10.2017 11:01
    Statistika
    Slaba vam je racunica.. da li ste svesni da je kubik vode (1000litara) 87 dinara.. a 1,5 litara flasirane isto toliko. I kad mi neko kaze da je novosadska voda skupa, razvalila bih mu samar.. Treba grad vise da ulaze u izvorista, to stoji..jer su imovina grada a ne vodovoda, verovali ili ne.. u francuskoj je kubik vode 5e i posle 2 kubika ulazite u blok tarifu a u srbiji se prosecnom potrosnjom smatra do 5 kubika..nista kvalitetnija nije njihova voda..mozete da dislajkujtete do mile volje, sve su ovo info koje i sami mozete pronaci na netu..
  • Gara

    20.10.2017 23:24
    Stručnjak
    Biće vode tu je Ikonija stručnjak, naćiće novi ìzvor i nema problema.Ako takvog stručnjaka izgubimo nećemo ni plate imati možda podigne i cenu vode na njen nivo tj na osnovu njenih trenutni primanja.
  • sns

    20.10.2017 21:41
    sns
    ima li neko normalan u ovoj drzavi ili bar malo razuman pa da poredja po prioritetima probleme

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti